SEB tror rentetoppen kommer i sommer

Styringsrenten kan nå en topp på 3,50 prosent i sommer, ifølge en fersk analyse fra SEB. DNB Markets spår fire ytterligere rentehevinger.

Sørenga. Sjursøya i bakgrunnen. Oslo , utsikten fra et av husene i Barcode.
Publisert:

Det er nytt rentemøte torsdag, og spenning knyttet til om Norges Bank vil heve renten ytterligere. Per nå ligger styringsrenten på 3,0 prosent. Det er den høyeste renten siden 2009.

Norges Banks prognose fra mars legger opp til at renten heves på nytt både i mai og juni med 0,25 prosentpoeng per møte.

Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) tror renten vil stoppe opp der, og at styringsrenten vil gå ned til 3,0 prosent i slutten av 2024. Det kommer frem i en fersk prognose fra banken.

Forrige uke ble det kjent at DNB Markets tror at sentralbanken vil heve renten fire ganger frem til september, opp til en styringsrente på 4,0 prosent.

Les på E24+

Eksperter: Boligområdene som vil øke mest i verdi

Spår to rentehevinger til

Årsaken til den kraftige renteoppgangen det siste året er at prisveksten er altfor høy. Da er Norges Banks hovedverktøy renten, som settes opp for å stramme inn på pengebruken og få prisveksten ned.

I februar dempet inflasjonen seg riktignok til 6,3 prosent, men det er fortsatt langt over målet på to prosent over tid.

I analysen om nordiske forhold skriver SEB at inflasjonen er på vei ned. SEB tror at Norges Bank vil heve renten med 0,25 prosentpoeng torsdag denne uken og deretter 0,25 prosentpoeng til i juni, før toppen er nådd.

Les også

Dette skjer denne uken: Hever de renten?

Spår boligprisfall

Om boligprisene spår SEB et fall på 1,6 prosent i 2023.

«Gradvis høyere arbeidsløshet og ytterligere renteøkninger kommer til å presse ned prisene i boligmarkedet», heter det i analysen.

Etter fallet i 2023, spår banken en etterinnhenting på 0,3 prosent i 2024.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim svarer Linnéa Myhre: Hva bør jeg gjøre med sparepengene mine?

Publisert: