Arbeidsledighet

Arbeidsledigheten snur opp etter nye smitteverntiltak

I midten av desember er 2,2 prosent av arbeidsstyrken helt arbeidsledige. I hvilken grad nye tiltak, støtteordninger og permitteringer påvirker arbeidsmarkedet, vil vi først se neste måned, påpeker Nav.

PERMITTERINGSVARSLENE har økt den siste tiden, men gjør foreløpig lite utslag i den totale arbeidsledigheten.
  • Camilla Knudsen
Publisert:

I midten av desember var det registrert 61.000 som helt arbeidsledige, ifølge Nav. Det tilsvarer 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

Ved utgangen av november var det til sammenligning 59.300 helt arbeidsløse, tilsvarende 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Justerer man for sesongvariasjoner, er det imidlertid en marginal nedgang i antallet ledige.

– De siste smitteverntiltakene har ført til flere varsler om permitteringer, men viser seg foreløpig ikke i høyere arbeidsledighet. Både innstrammingstiltakene og støtteordningene vil kunne påvirke arbeidsmarkedet, men i hvilken grad ser vi først ved neste publisering, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.

Totalt er det registrert 115.100 arbeidsledige, inkludert delvis ledige og arbeidssøkere på Nav-tiltak. Det utgjør 4,1 prosent av arbeidsstyrken. Justert for sesongvariasjoner er det 3.300 færre enn ved utgangen av november.

Nav-direktør Hans Christian Holte.

Permitteringer øker

Arbeidsledigheten har falt i takt med gjenåpningen av samfunnet, men etter nye smitterekorder og strengere smitteverntiltak de siste ukene har stadig flere bedrifter varslet om permitteringer.

Av de helt arbeidsledige er 7.800 permitterte, mens det samme gjelder for 9.000 av de delvis arbeidsløse. De permitterte utgjør til sammen 0,6 prosent av arbeidsstyrken.

Arbeidsledigheten steg bratt til en topp på over ti prosent i begynnelsen av april i fjor. Inkludert delvis ledige og folk på tiltak registrerte Nav på det meste 433.000 ledige, tilsvarende drøye 15 prosent av arbeidsstyrken.

Les også

Nav-sjefen venter flere permitterte: – Alvorlig for enkelte bransjer

Flest ledige i reiseliv og transport

I midten av desember var andelen helt arbeidsledige høyest i reiseliv og transport, med 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Den laveste ledigheten var i akademiske yrker og undervisning, begge med 0,7 prosent.

Justert for sesongsvingninger har tallet på arbeidssøkere gått ned i alle fylker den siste måneden, med størst fall i Oslo, Troms og Finnmark, samt i Rogaland.

Andelen helt arbeidsløse i prosent av arbeidsstyrken er størst i Oslo, med 2,7 prosent, og minst i Trøndelag, med 1,6 prosent.

Aldersgruppen under 20 år var den eneste hvor tallet på arbeidssøkere ikke falt fra november til desember. Det var størst nedgang i alderen 30–39 år.

Les på E24+

Varsler permitteringer: – Folk er mentalt og fysisk utslitte

Lavere enn Norges Bank ventet

Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at ledigheten er lavere enn Norges Bank har ventet, og dermed isolert sett støtter videre renteoppgang i mars.

– Men det er for tidlig å si, fordi de siste smitteverntiltakene fortsatt ikke er synlige i tallene. Både restriksjoner og støtteordninger kan påvirke arbeidsmarkedet. Men i hvilken grad, må vi vente og se til neste publisering, skriver han i en kommentar.

Norges Bank hevet renten til 0,5 prosent torsdag, og varslet at det sannsynligvis ligger an til ny heving i mars.

Her finner du rapporten fra Nav
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Arbeidsledighet
  3. Norges Bank
  4. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Arbeidsledigheten faller videre til 2,2 prosent i oktober

  2. Arbeidsledigheten stiger til det høyeste siden august

  3. Arbeidsledigheten faller videre til det laveste siden 2008

  4. Nav: Ledigheten falt til 4 prosent i november

  5. Nav-sjefen: – Krisen er over