Bekymret for EØS-avtalen etter rødgrønn valgseier

Grieg-topp Elisabeth Grieg er optimistisk til ny regjering, men er bekymret for motstand mot EØS-avtalen. Hun frykter også at enkelte av partiene som kan havne i regjering ikke har kommet langt nok i klimapolitikken.

Skipsreder Elisabeth Grieg håper regjeringen tar det grønne skiftet på alvor.
Stortingsvalget 2021
 • Sindre Hopland
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Selv om deler av norsk næringsliv gjerne skulle sett en borgerlig regjering i fire nye år, har skipsreder og milliardær, Elisabeth Grieg, en pragmatisk holdning til valgresultatet:

– Som næringslivsleder er jeg aller mest opptatt av å bygge gode relasjoner til enhver tid sittende regjering basert på plattformen som legges frem, sier Grieg Gruppen-lederen som ikke vil avsløre hvem hun hadde foretrukket i regjeringskontorene.

Men hvis det er én ting som uroer henne etter valget, er det at Norges internasjonale samarbeid kan svekkes.

– En av de viktigste tingene vi som et lite land gjør for å løse de store problemene er å bygge gode relasjoner internasjonalt, og at vi beholder blant annet EØS-avtalen, sier Grieg og fortsetter:

– Det at vi har et parti, som blir et regjeringsparti, som stiller spørsmål ved disse internasjonale avtalene er en bekymring, sier hun.

Valgresultatet viser at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV kan danne en flertallsregjering sammen. Senterpartiet har markert seg som den største motstanderen av EØS, men også SV vil erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale.

Grieg sier likevel at hun både tror og håper at Ap-leder Jonas Gahr Støre vil være tydelig med samarbeidspartier og sette foten ned når det gjelder partienes motstand mot EØS-avtalen.

Avtalen knytter Norge sammen med EU, og gir rett til fri bevegelse av varer, personer, tjenester og kapital på kontinentet.

OPTIMIST: Skipsreder Elisabeth Grieg har troen på den nye regjeringen, men mener de nye folkevalgte må gjøre det dyrt å slippe ut co2 og at det må lønne seg for næringslivet å drive omstilling.
Les også

Én skuffet og én fornøyd med MDGs valgresultat: – Altfor mye klimamas

Overrasket over MDG-nedtur

Grieg som har engasjert seg sterkt i klimadebatten hadde trodd det ville gi et noe annet valgresultat for enkelte av småpartiene.

– Jeg mente i likhet med mange andre at dette var et klimavalg, får vi ikke løst klimautfordringene så blir alt annet meningsløst. Da var det litt overraskende at MDG ikke gjorde det bedre, sier rederen.

– Tror du det betyr at det grønne skiftet ikke var så viktig for oss nordmenn som man kanskje trodde på forhånd?

– Det er det store spørsmålet. Vi i Grieg og deler av næringslivet er allerede i gang med å ta ansvar for det grønne skiftet, og her trenger vi at regjeringen tar ledertrøyen og gir oss forutsigbarhet til å utvikle ny teknologi og løsninger.

Den lave oppslutningen for MDG overrasket imidlertid ikke alle næringslivsledere. Blant annet uttalte Jan Petter Sissener til E24 tirsdag at han mener det har vært for mye «klimamas», og er glad for at partiet kom under sperregrensen.

Investor Christen Sveaas sier han heller ikke er overrasket.

SKUFFET: Investor Christen Sveaas er en av dem som er tydelig på at han heller skulle sett en borgerlig regjering, og at dette ville vært bedre for norsk næringsliv.
Les på E24+

Den nye oljepolitikken: – SV er eit stort spørsmål

Det må koste å slippe ut

Både Ap, SV og Sp er enige i at målene i Parisavtalen skal nås, men de er uenige i hvor mye som skal kuttes og hvordan dette skal gjøres.

Grieg er imidlertid tydelig.

– Regjeringen må sørge for at det koster dyrt å slippe ut, og at det lønner seg å omstille seg.

– Hva tenker du da om Senterpartiets miljøpolitikk?

– I likhet med det internasjonale samarbeidet, så er jeg jo også noe bekymret for at enkelte partier ikke har kommet tydeligere på banen i klimadebatten, sier hun og gjentar at hun likevel er optimistisk til den nye regjeringen.

Les også

Sjeføkonomer venter få endringer etter valget: – Selv de mest høylytte blir mer moderate i regjering

Håper på unge modige statsråder

Skattetrykk har i tillegg til klimakrisen vært en av de store sakene i årets valgkamp.

Spesielt formuesskatten har blitt heftig debattert. Grieg skremmes ikke av formuesskatten som er ventet å øke med en ny regjering, som gjennom valgkampen har kjempet for å endre på det de mener er økte forskjeller i samfunnet.

– Tror du det samlede skattetrykket under den nye regjeringen vil være negativt for virksomhetene dere styrer?

– Det er umulig å si noe om på nåværende tidspunkt før vi vet hvilken politisk plattform den nye regjeringen skal styre etter, sier hun.

Det er foreløpig usikkert nøyaktig hvilke partier som til slutt vil utgjøre den nye regjeringen, og enda mer åpent er det hvem som vil styre de ulike departementene.

– Har du noen forhåpninger når det kommer til ministerposter?

– Heldigvis kan jeg la den jobben være opp til Støre og den nye regjeringen, men jeg ville tenkt det var bra å få inn noen nye unge mennesker balansert opp mot våre allerede erfarne politikerne. Regjeringen må tørre å være modige når de setter sammen det nye mannskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Stortingsvalget 2021
 2. Klimapolitikk
 3. Elisabeth Grieg
 4. Christen Sveaas
 5. MDG
 6. EØS
 7. Jan Petter Sissener

Flere artikler

 1. Én skuffet og én fornøyd med MDGs valgresultat: – Altfor mye klimamas

 2. Partiene bruker over 100 millioner kroner på valgkampen

 3. Betalt innhold

  Retorikkeksperter: Derfor er venstresiden og Sp i vinden

 4. Støre etter valgseieren: Har snakket med Vedum og Lysbakken

 5. Jubelkveld for Frp i skolevalget, nedtur for Ap