Strømprisene

Støre åpen for å se på kraftutbygging i vernede vassdrag

Elleve miljøorganisasjoner ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hindre utbygging i vernede vassdrag. Men Støre utelukker ikke at noe utbygging kan skje.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • NTB-Marie De Rosa og Johan Falnes
Publisert: Publisert:

Elleve miljø- og friluftslivsorganisasjoner har gått sammen om et opprop hvor de ber Støre hindre utbygging av vannkraft i vernede vassdrag.

– Å oppheve vern av natur så snart det oppstår en krevende situasjon, er en farlig vei. Vi ber deg sikre de vernede vassdragene våre, heter det i oppropet, som blant annet er signert Naturvernforbundet, Greenpeace Norge, WWF Norge, Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender.

Organisasjonene krever at statsminister Jonas Gahr Støre gir en umiddelbar bekreftelse på at vernede vassdrag har en reell beskyttelse og at de ikke blir en del av mandatet til den kommende energikommisjonen.

Les også

Frp foreslår å bygge ut vannkraft i vernede vassdrag

Diskusjonene går i Ap og Høyre

Fremskrittspartiet fremmet denne uken et forslag for Stortinget om å bygge ut ny vannkraft der det er miljømessig forsvarlig – også i vernede vassdrag.

Tidligere har Senterpartiet og Fremskrittspartiet som eneste partier stemt for et forslag om å øke kraftproduksjonen ved å åpne vernede vassdrag for utbygging. Nå går diskusjonen både i Høyre og Arbeiderpartiet.

Terje Aasland (Ap), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sa i nyttårshelgen at det ikke er tvil om at Norge trenger mer strøm.

– I forbindelse med energikommisjonen vil det være naturlig å diskutere hvordan vi kan få mer ut av eksisterende vannkraft, men også se om det er mulig å bygge ut mer av det som har vært vernet, sa han.

Greenpeace Norge er blant miljøorganisasjonene som ber Støre om å hindre utbygging av vannkraft i vernede vassdrag. Her er leder Frode Pleym utenfor Hurdalsjøen Hotell under regjeringssonderingene i fjor høst. Foto: Lise Åserud / NTB

Åpner for å se på utbygging

I spontanspørretimen på Stortinget onsdag sa Støre at verning av vassdrag og beskyttelse av naturverdiene i Norge er noe han holder høyt.

– Så er det framholdt at det finnes ny teknologi som gjør det mulig å hente noe ressurser uten at det går ut over disse naturverdiene, og det er pekt på muligheten som ligger tilknyttet til det med regulering av vann, flomfare og så videre. Det er vi helt åpne for å se på og gjøre det på en grundig måte, sa han.

Les også

Åpner for kraft fra vernede vassdrag: – Vi trenger mer strøm

Uttalelsen kom som svar på et spørsmål fra Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson Nikolai Astrup. Han ville vite om statsministeren var enig i at det er mulig å utnytte deler av vannet i vernede vassdrag til kraftproduksjon uten at dette går på bekostning av verneverdiene, særlig hvis vassdragene er flomutsatte.

– Det er jo ikke snakk om å legge fossefall i rør, sa han.

– Det er snakk å utnytte deler av vannpotensialet som ligger der.

Astrup argumenterte videre for at økt nedbør på grunn av klimaendringene taler for å utnytte noe av vannet i disse vassdragene til kraft for å forhindre at de flommer over.

Venstres Ola Elvestuen reagerer sterkt på signalene fra Støre under spontanspørretimen onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Venstre: – Utrolig

Venstres Ola Elvestuen reagerer sterkt på signalene fra Støre.

– Det er utrolig å høre Støre på den ene siden si at han holder naturverdier høyt, men i neste setning være helt åpen for å se på utbygging av vernede vassdrag, sier Elvestuen og fortsetter:

– Jeg tror stortingsflertallet har glemt definisjonen av varig vern. Det norske naturmangfoldets største trussel er denne regjeringen, sier han.

Til sammen er 389 vassdrag i Norge enten helt eller delvis vernet mot utbygging.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Vannkraft
 4. Kraftproduksjon
 5. Strøm

Flere artikler

 1. Åpner for kraftverk i vernede vassdrag: – Det verst mulige utfallet

 2. Ap og Sp åpne for ny vurdering av vernede vassdrag

 3. Frp foreslår å bygge ut vannkraft i vernede vassdrag

 4. Støre vil utrede hybridkabler

 5. Sp-topp om vinterens strømkrise: – I bunn og grunn handler dette om en samfunnskontrakt