Anbefaler munnbind i Oslo
Oslo anbefaler nå alle å bruke munnbind på kollektivtransport, taxi og i butikker. Kommunen driver oppsøkende vaksinering og gjør også vurderinger rundt en coronapass-ordning.
Det annonserte byrådsleder Raymond Johansen under en redegjørelse av coronasituasjonen til bystyret i Oslo onsdag ettermiddag.
– Munnbindet er en viktig påminnelse for oss alle om at pandemien ikke er over, sa Johansen.
På et nytt pressemøte onsdag kveld ber han Oslo-folk om å trå til enda engang for å bremse smitten og for å unngå en situasjon med mer inngripende tiltak.
– Dere anbefaler munnbindbruk. Hvorfor ikke påbud?
– Vi er opptatt av å være forholdsmessige. De tiltakene vi gjør, skal og må være forholdsmessige. Jeg opplever at det er bra kontroll og jeg håper at en oppfordring nå om å begynne å bruke munnbind i kollektivtrafikken, på kjøpesenter og butikker, at man faktisk følger opp det nå. Dette er viktig, også for å gi signal om at pandemien ikke er over.
Under presskonferansen tidligere i dag ba han Oslo-folk om å legge munnbind tilbake i vesker og jakkelommer igjen, slik at de er lett tilgjengelig på kollektivtransport, i taxi og i butikker.
Ruller ut oppsøkende vaksinering
Så langt er 87 prosent av befolkningen i Oslo over 18 år fullvaksinert og over 42.000 over 65 år har fått tredje dose, ifølge Johansen.
– Vi venter på avklaring fra nasjonale myndigheter på når vi skal gå i gang med tredje dose til alle over 18 år. Vi går gjerne i gang umiddelbart.
For å nå ut til dem som fortsatt ikke har fått første vaksinestikk, tar byrådet nå nye grep:
– For å nå dem som enda ikke har tatt første dose kjører vi på med oppsøkende vaksinering på arbeidsplasser og på videregående skoler. På fredag er vaksinebussen vår klar til å dra rundt for å vaksinere, sa Johansen.
– Vi vaksinerer cirka 1000 stykker i uka med å være oppsøkende så vi ser at det bærer frukter, sier Johansen til VG onsdag kveld.
– Hvordan skjer det?
– Det er snakk om å dra til for eksempel noen byggeplasser. Vi har denne bussen tilgjengelig og vil rulle den ut på fredag. Det er ikke der hovedtyngden ligger av det vi vil tro gir ekstra vaksiner, men tusen stykker i uka nå er et brukbart tall.
Han legger til:
– Vi jobber veldig med å vaksinere de over 65 og er godt i gang med å vaksinere de mellom 12 og 15 og 16 og 17-åringer også, som er de yngste som nå smitter mest.
Oslo kommune har, i tillegg til munnbind-anbefalingen, også gitt beskjed om at alle dører i kollektivtransporten fra nå av skal åpnes automatisk.
– Mitt råd og byrådets mål er å holde Oslo åpent. Samtidig skal vi holde kontroll over smittesituasjonen, sa Johansen.
Høye smittetall
Byrådslederen påpekte at Oslo nylig hadde de nest høyeste smittetallene siden pandemien startet.
– Det er en krevende situasjon som skaper uro og bekymring.
Likevel nøyer byrådet seg foreløpig kun med å komme med nye råd, og ikke innføre nye påbud eller forbud.
– Vi står i en helt annen situasjon nå enn tidligere i pandemien, sa Johansen, og viste til at Oslo har en høy vaksinasjonsgrad.
Oslo kommune massetester allerede elever fra femte til tiende trinn. Nå planlegger byrådet også å innføre massetesting i småskolen og videregående skole dersom det blir nødvendig, kunngjorde han.
Gjør vurdering av coronapass
Ifølge Johansen vurderer byrådet nå de juridiske og praktiske sidene ved et eventuelt coronapass i Oslo.
– Det kan bli innført, men det er veldig viktig å være klar over følgende: Det er ikke mulig å innføre coronapass uten samtidig å innføre inngripende tiltak som coronapasset kan gi oss fritak fra. Slik er loven, sa Johansen i bystyresalen onsdag ettermiddag.
– Så må vi også vurdere de etiske sidene ved innført inngripende tiltak rettet mot de som ikke er vaksinerte, og være klar over at Folkehelseinstituttet mener at coronapasset har begrenset effekt på smittespredningen.
Johansen sier til VG under det andre pressetreffet onsdag at han er kritisk til coronapass.
– Jeg er kritisk til coronapasset. Det er en rekke etiske og praktiske ting knyttet til dette, men vi har det som et alternativ for å hindre andre mer inngripende tiltak.
Han mener det er mange mer inngripende tiltak som først må innføres.
– Det er ikke coronapass som er den viktige diskusjonen der vi er nå.