Nye USA-tall: 501.000 færre jobber enn tidligere rapportert

USA skapte 501.000 færre jobber enn det arbeidsdepartementet tidligere rapporterte i ettårsperioden frem til mars 2019. Det gir Fed enda en grunn til rentekutt i september, mener Danske Bank-strateg.

JUSTERT NED: USA har foreløpig revidert ned jobbtallene i ettårsperioden frem til mars 2019 med 501.000 – største revidering siden 2009.

Foto: BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Det amerikanske arbeidsdepartementet har kommet med den foreløpige revideringen av jobbtallene, slik det gjør hvert år.

Den viser at USA skapte 501.000 færre jobber enn det arbeidsdepartementet tidligere rapporterte i ettårsperioden frem til mars 2019.

Revideringen er mye større enn vanlig og den største siden den store resesjonen i 2009. Den foreløpige revideringen i 2018 viste til sammenligning at økonomien skapte 43.000 flere jobber enn tidligere rapportert, ifølge Marketwatch.

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank mener tallene gir mer usikkerhet rundt styrken i det amerikanske arbeidsmarkedet.

– Tallene indikerer at det kan være mer ledig kapasitet, i og med at sysselsettingsveksten ikke har vært så sterk, sier Lie til E24.

– Enda en grunn til rentekutt

– Gir de reviderte jobbtallene enda en grunn til et rentekutt fra USAs sentralbank i september?

– Ja. Vi tror Fed vil respondere ganske markant de neste månedene, sier Lie.

Danske Bank tror Federal Reserve kutter styringsrenten fem ganger med 0,25 prosentpoeng til og med mars-møtet.

TROR PÅ KUTT: Seniorstrateg Christian Lie sier Danske Bank tror USAs sentralbank kutter styringsrenten fem ganger frem til og med mars-møtet.

Foto: Danske Bank

– Vi tror Fed vil fortsette å operere slik de har gjort, ad-hoc, se an den økonomiske utviklingen, handelskrigen og ikke minst hvordan inflasjonen utvikler seg.

– Fikk ikke økonomien i USA så stor boost fra Trumps skattekutt og den økte offentlige pengebruken?

– Revideringen er ganske marginal, selv om det er den største på mange år. Det er fortsatt et sterkt arbeidsmarked i USA, sier Lie.

Revideringen tilsvarer 0,3 prosent. Den gjør at snittveksten i de amerikanske jobbtallene («payrolls») i perioden går ned til rundt 168.000 fra 210.000, skriver Wall Street Journal.

– Tilbakeholdne

Lie peker på at det private næringslivet i USA har vist seg å være tilbakeholdne med å bruke de voksende overskuddene og kontantreservene – som ble forsterket av skattekuttene – til økte investeringer.

– Bedriftene har heller brukt midlene til å kjøpe tilbake egne aksjer. Det har vært en av de viktigste støttespillerne i det amerikanske aksjemarkedet i perioden.

– Tyder revideringen på at økonomien i USA er svakere enn vi trodde?

– Nei, det vil jeg ikke si. Retningen i arbeidsmarkedet har så langt vært sterk og positiv. Tallene kan også ha blitt påvirket av justeringer i datagrunnlaget eller statistiske variasjoner, sier Lie.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Wall Street endte opp på ukens siste dag

  2. Tyngste Wall Street-fall siden slutten av august

  3. Sjeføkonom tror rentetoppen allerede er nådd: – Norges Bank må avlyse rentehevingen

  4. Annonsørinnhold

  5. «Månedens viktigste tall»: Bedre enn ventet etter mai-sjokket

  6. USA-sysselsetting skuffer med 130.000 nye jobber i august