Nye USA-tall: 501.000 færre jobber enn tidligere rapportert

USA skapte 501.000 færre jobber enn det arbeidsdepartementet tidligere rapporterte i ettårsperioden frem til mars 2019. Det gir Fed enda en grunn til rentekutt i september, mener Danske Bank-strateg.

JUSTERT NED: USA har foreløpig revidert ned jobbtallene i ettårsperioden frem til mars 2019 med 501.000 – største revidering siden 2009.

Foto: BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Publisert:,

Det amerikanske arbeidsdepartementet har kommet med den foreløpige revideringen av jobbtallene, slik det gjør hvert år.

Den viser at USA skapte 501.000 færre jobber enn det arbeidsdepartementet tidligere rapporterte i ettårsperioden frem til mars 2019.

Revideringen er mye større enn vanlig og den største siden den store resesjonen i 2009. Den foreløpige revideringen i 2018 viste til sammenligning at økonomien skapte 43.000 flere jobber enn tidligere rapportert, ifølge Marketwatch.

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank mener tallene gir mer usikkerhet rundt styrken i det amerikanske arbeidsmarkedet.

– Tallene indikerer at det kan være mer ledig kapasitet, i og med at sysselsettingsveksten ikke har vært så sterk, sier Lie til E24.

– Enda en grunn til rentekutt

– Gir de reviderte jobbtallene enda en grunn til et rentekutt fra USAs sentralbank i september?

– Ja. Vi tror Fed vil respondere ganske markant de neste månedene, sier Lie.

Danske Bank tror Federal Reserve kutter styringsrenten fem ganger med 0,25 prosentpoeng til og med mars-møtet.

TROR PÅ KUTT: Seniorstrateg Christian Lie sier Danske Bank tror USAs sentralbank kutter styringsrenten fem ganger frem til og med mars-møtet.

Foto: Danske Bank

– Vi tror Fed vil fortsette å operere slik de har gjort, ad-hoc, se an den økonomiske utviklingen, handelskrigen og ikke minst hvordan inflasjonen utvikler seg.

– Fikk ikke økonomien i USA så stor boost fra Trumps skattekutt og den økte offentlige pengebruken?

– Revideringen er ganske marginal, selv om det er den største på mange år. Det er fortsatt et sterkt arbeidsmarked i USA, sier Lie.

Revideringen tilsvarer 0,3 prosent. Den gjør at snittveksten i de amerikanske jobbtallene («payrolls») i perioden går ned til rundt 168.000 fra 210.000, skriver Wall Street Journal.

– Tilbakeholdne

Lie peker på at det private næringslivet i USA har vist seg å være tilbakeholdne med å bruke de voksende overskuddene og kontantreservene – som ble forsterket av skattekuttene – til økte investeringer.

– Bedriftene har heller brukt midlene til å kjøpe tilbake egne aksjer. Det har vært en av de viktigste støttespillerne i det amerikanske aksjemarkedet i perioden.

– Tyder revideringen på at økonomien i USA er svakere enn vi trodde?

– Nei, det vil jeg ikke si. Retningen i arbeidsmarkedet har så langt vært sterk og positiv. Tallene kan også ha blitt påvirket av justeringer i datagrunnlaget eller statistiske variasjoner, sier Lie.