Snart får bedrifter søke om «kontantstøtte»: – Bør være sterkere kontrollmekanismer

Snart åpnes søknadsportalen for bedrifter som kan få dekket faste kostnader etter coronakrisen. Senterpartiet vil ha sterkere kontroll med at pengene brukes til formålet.

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Etter planen skulle bedrifter fra fredag 17. april kunne søke staten om støtte til å dekke faste utgifter for mars, april og mai gjennom nettstedet kompensasjonsordning.no.

Det kan imidlertid bli utsatt, fordi ordningen må godkjennes av overvåkningsorganet ESA. Regjeringen har ennå ikke fått svar fra ESA.

Staten skal bruke opptil 20 milliarder i måneden på «kontantstøtte» til bedrifter som har mistet omsetning etter coronakrisen.

Forslaget fra regjeringen er at støtten skal deles ut for mars, april og mai, basert på bedriftenes faktiske omsetning i disse månedene. Regjeringen har lovet å kontrollere om selskapene gir riktige opplysninger til staten.

Senterpartiet frykter imidlertid at det er for dårlig kontroll med hva pengene faktisk går til. Partiet mener det bør være et vilkår at bedriftene kan dokumentere at pengene faktisk er brukt til å dekke faste kostnader.

– Senterpartiet mener at det bør være sterkere kontrollmekanismer i denne ordningen, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til E24.

Han mener at ordningen først og fremst legger opp til å kontrollere om bedriftene har gitt riktige og tilstrekkelige opplysninger i sine søknader om tilskudd, og ønsker å få inn ytterligere vilkår (se faktaboks).

Finansdepartementet opplyser til E24 at det vil svare Stortinget før det kommenterer saken i media.

Les også

Usikkert om bedriftene kan søke om kontantstøtte fra i dag

Stiller skriftlig spørsmål

Gjelsvik frykter misbruk av kompensasjonsordningen. Han peker på at det har kommet tilbakemeldinger om misbruk av permitteringsordningene, blant annet ved at folk jobber selv om de er permitterte.

– Vi frykter at noen gjennom ulike selskapsstrukturer kan dokumentere visse faste kostnader, men så viser det seg i ettertid at de ikke har brukt pengene på det de skal, ikke hadde slike faste kostnader eller hadde fått nedsettelser i de faste kostnadene, sier Gjelsvik.

Han har nå stilt et skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) om saken.

– Det jeg har nå stilt spørsmål om er konkrete tiltak som gjør det lettere å kontrollere dette i ettertid. Det bør være enkelt for en virksomhet å kunne dokumentere at pengene er brukt til riktig formål, for eksempel gjennom bilag, sier Gjelsvik.

– Regnskapspliktige bedrifter har uansett oversikt over økonomien, men også de som har forenklede løsninger bør kunne være i stand til å legge frem noe dokumentasjon.

Les også

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

Les også

Stortinget: Enige om åpne kontantstøtte-lister for bedriftene

Kan gi fengselsstraff

Misbruk av kompensasjonsordningen kan føre til sanksjoner eller fengselsstraff. Det er Skatteetaten som forvalter ordningen.

Ifølge etaten vil bedriftenes opplysninger bli kontrollert automatisk, og hvis det avdekkes røde flagg vil de bli kontrollert nærmere manuelt.

Da må de kunne dokumentere utgiftene gjennom attest fra revisor eller autorisert regnskapsfører.

– Bedriftene må kjenne til straffansvaret, og være klar over at de må ha orden i tallene til etterkontroll, sa skattedirektør Hans Christian Holte til E24 i helgen.

Les også

Sprengt kapasitet kan gjøre det vanskelig å få hjelp med «kontantstøtte»

– Kan være en svikt

Gjelsvik understreker at han tror at de aller fleste bedrifter vil være lovlydige. Samtidig påpeker han at det kan være fare for misbruk når staten skal overføre flere titalls milliarder kroner i kontanter.

Gjelsvik sier at spørsmålet hans kommer etter innspill fra en ansatt i Skatteetaten. Senterpartiet har også spilt inn til regjeringen at de ønsker klarere krav til at bedriftene må kunne dokumentere hva pengene er brukt til.

– Det kan være en svikt slik systemet foreligger nå. Jeg har stilt spørsmål om dette, etter også å ha spilt det inn til Finansdepartementet. Jeg håper at departementet har innarbeidet noen mekanismer i tråd med dette. Dette var et vilkår som vi dessverre ikke la inn da vi arbeidet med dette forslaget i Stortinget, sier Gjelsvik.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Skatteetaten
 4. Hans Christian Holte
 5. Jan Tore Sanner
 6. Finansdepartementet
 7. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. Har ansvaret for milliarder til bedriftene: – Jobber ut fra der vi tror risikoen kan ligge

 2. Sp vil ha åpenhet om coronatiltak: – Det er kjempestore beløp

 3. 323 bedrifter må tilbakebetale støtte - disse fem tingene går igjen

 4. Tajik vil ha dansk modell: Bedriftene må love «på tro og ære» ikke å ta utbytte

 5. Sprengt kapasitet kan gjøre det vanskelig å få hjelp med «kontantstøtte»