Solberg: – Konstruktivt møte med May

Statsminister Erna Solberg (H) beskriver mandagens møte med sin britiske kollega Theresa May i New York som «konstruktivt og godt». Forholdet til EU ble et sentralt tema.

SNAKKET OM BREXIT: Storbritannias statsminister Theresa May og Erna Solberg møttes under FNs høynivåuke natt til tirsdag norsk tid.

Foto: Statsministerens Kontor NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

De to statsministrene møttes mandag i forbindelse med FNs høynivåuke i den amerikanske storbyen, og hovedtema i samtalen var naturlig nok forholdet til EU og mellom landene.

– Først og fremst bekreftet May at britene i likhet med oss er opptatt av å ha god kontakt om prosessen rundt brexit, sier Solberg til NTB etter møtet.

– Norge er en part

– Vi vil være tett på og være en diskusjonspartner. Storbritannias tilknytning til Norge går gjennom EU i dag, så vi blir også en slags part i denne saken. For oss er det viktig å raskt få fram avtaler når de har avklart sitt forhold til EU, og den avklaringen må være på plass før de kan avklare forholdene til andre land, forklarer statsministeren.

Les også

May vil starte brexit-prosessen i februar

Solberg sier britene nok ønsker seg en annen løsning enn den Norge har og en annen enn Sveits har, men de to gikk ikke i dybden om hva slags forhold det skal være. Hun påpeker at britene blant annet har problemer knyttet til fri bevegelse av arbeidskraft i det indre marked.

Tror på godt forhold

Uansett hva slags tilknytning britene ender opp med å ha til EU, tror ikke Solberg det skal bli noe problem for Norge å få i stand et godt forhold og bilaterale løsninger over Nordsjøen. Hun trekker fram flere forhold som gjør at forholdet til Storbritannia er viktig. Handelen mellom landene er verdt rundt 300 milliarder kroner i året. Storbritannia er det tredje største markedet for norsk sjømat og den største importøren av norsk olje og gass.

Les også

Disse skal lede forhandlingene om brexit

– Vi er store på energi, og det er mange norske bedrifter som har virksomhet i Storbritannia. Det er jo ofte der mange satser for å komme videre ut i verden, sier Solberg.

Utfordringer

Hun påpeker også at Storbritannia har flere utfordringer etter brexit, når de selv skal håndtere oppgaver som unionen hittil har tatt seg av.

– På mange områder vil de nok mangle tradisjon og kompetanse i eget system, forklarer Solberg og trekker fram fiskeri som en sektor der både Norge og Storbritannia har omfattende interesser og der britene etter hvert må stå på egne bein, i stedet for å bli representert av EU.

Les også

Østeuropeiske land truer med brexit-veto

Les også

Bank of England holder renten uendret – kan kutte senere i høst

Les også

Dette brexit-teamet skal grave frem avtaler med Storbritannia fra 70-tallet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Politikk
 2. Erna Solberg
 3. Brexit
 4. EU
 5. Theresa May

Flere artikler

 1. Viktigste brexit-møte hittil

 2. Norge, Island og Liechtenstein ønsker felles forhandlinger med Storbritannia

 3. Nytt brexitmøte mellom Erna Solberg og Theresa May

 4. Betalt innhold

  Norge nå – eller aldri? 

 5. May må finne omvei til avtale med Norge