Økonomer om prisveksten: Rentekutt i september er avlyst

Norske boliglånskunder og banker må forberede seg, for dommen er klar fra økonomkorpset etter at tallene for prisveksten i august ble kjent: Renten skal ikke lengre ned - i alle fall ikke i nå i september.

RENTEMANN: Sentralbanksjef Øystein Olsen skal 22. september si om renten går ned, opp eller blir liggende på 0,5 prosent. Økonomer mener de fleste argumenter av betydning nå taler for at renten ikke blir kuttet.
Publisert: Publisert:

I juni var den økonomiske situasjonen i Norge av en sånn art at sentralbanken i sine prognoser anslo at det var tilnærmet 100 prosent sannsynlig at renten ville bli satt ned nå i slutten av september.

Men siden har ikke ting utviklet seg slik sentralbanken anslo.

Gjennom sommeren har det kommet mange tall som har gjort det stadig mindre sannsynlig med nok et rentekutt, og ifølge økonomer ble siste rest av tvil borte fredag formiddag.

Den forsvant da det ble kjent at prisene på forbruksvarer her i landet i august var hele 3,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Inflasjonen er et stort argument for at det ikke blir rentekutt i september, sier sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, til E24.

Dette er et annet: Norsk fastlandsøkonomi sterkere enn ventet

Dette er et tredje: Nedgang i Nav-ledigheten: 1.000 færre ledige

Og et fjerde: Boligprisene steg med 2,8 prosent i august

Trygge på at det ikke blir kutt

Han legger til at en inflasjon på 3,3 prosent er langt over det Norges Bank har anslått, og at det nå er tredje måned på rad at prisveksten er sterkere enn det sentralbanken har lagt til grunn.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Når sentralbankens pengepolitiske komité nå skal møtes for å bestemme hva de skal gjøre med renten den 22. september, så kan de ikke ignorere dette.

– De må forholde seg til dette, sier Olsen.

Og med det mener han å justere sine rentebaner og avlyse det varslede kuttet.

For det er ikke bare inflasjonen som bidrar til en slik analyse. Den sterke veksten i boligprisene og gjelden, og den lavere arbeidsledigheten vitner også om en økonomi som ikke har behov for rentekutt fra sentralbanken nå.

– Vi er nokså trygge på at det ikke blir rentekutt i september, konkluderer Olsen.

Styringsrenten i Norges Bank er i øyeblikket på 0,5 prosent, og Olsen er ikke alene om å mene at den blir liggende der.

Dagens rentenivå i flere år

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

– Sammen med høy boligprisvekst, som har økt risikoen for finansielle ubalanser, og redusert nedsiderisiko for norsk økonomi, gjør det at Norges Bank kan holde renten uendret i september, skriver Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar.

Hun koster i tillegg på seg en antakelse om at det rentenivået vi har nå, også vil fortsette i flere år.

– Vi tror styringsrenten blir værende på dagens nivå også de nærmeste årene, skriver Fjære.

Blir ikke kutt

Handelsbanken Markets stemmer også i. Allerede før inflasjonstallene var offentliggjort, fastslo analytikerne der at en kjerneinflasjon på 3,3 prosent ville være et klart argument for ikke å kutte renten i slutten av september.

– Vi tror at sentralbanken vil avstå fra rentekuttet denne gangen basert hovedsakelig på høyere enn forventet inflasjon og boligprisvekst som vesentlig overstiger sentralbankens anslag, skriver Handelsbankens økonomer.

Publisert: