Økt produksjon og vekst i sysselsetting i norsk industri

Norske industriledere melder om økt produksjon og vekst i sysselsettingen i årets første kvartal. Men mangel på kvalifisert arbeidskraft er en utfordring.

Publisert: Publisert:

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Konjunkturbarometeret for første kvartal 2019 viser en positiv utvikling i samlet industriproduksjon sammenlignet med det siste kvartalet i 2018.

Den positive utviklingen er ventet å fortsette i andre kvartal – særlig for leverandører til olje- og gassnæringen.

Vekst i oljeinvesteringene og økt oppdragsmengde for leverandørindustrien har ført til et høyere aktivitetsnivå, og industrilederne melder om økende vekst i sysselsettingen i første kvartal.

Den samlede ordrebeholdning har økt for sjette kvartal på rad, og det er særlig produsenter av investeringsvarer og konsumvarer som melder om vekst i første kvartal. Økt ordretilgang fra hjemmemarkedet er hovedårsaken til veksten, men også for eksportmarkedet meldes det om høyere ordretilgang i årets første tre måneder.

Resultatene indikerer at den mer eksportrettede delen av norsk industri har en svakere utvikling i etterspørselen. Det meldes fortsatt om økt ordretilgang fra eksportmarkedet for produsenter av innsatsvarer, men færre ledere enn i fjerde kvartal i 2018 melder om vekst.

Generelt sett hersker det optimisme blant industrilederne for andre kvartal, men andelen som er optimistiske er noe lavere enn i forrige undersøkelse.

En økende andel peker dessuten på at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en utfordring for å kunne øke produksjonen ytterligere.

(©NTB)

Les også

Ny verdensrekord: Slepte 2.500 tonn med rør fra Norge til Malaysia

Les også

Hydros nye toppsjef klar for å ta fatt på Brasil-skandalen

Les også

Solid aktivitetsvekst for norsk industri

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om