Svarva slutter i Folketrygdfondet

Administrerende direktør Olaug Svarva ønsker å fratre sin stilling i Folketrygdfondet. Finanskrisen og oljekrisen er det som har festet seg fremst i minnet.

GIR SEG: Olaug Svarva slutter som administrerende direktør i Folketrygdfondet.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

– Jeg har hatt en fantastisk tid i Folketrygdfondet og er veldig stolt av de resultatene vår organisasjon har oppnådd. Det har ikke vært noen lett avgjørelse å skulle fratre, men etter 12 år har jeg kommet til at det er riktig å gi stafettpinnen videre, sier Olaug Svarva til E24.

59-åringen har ledet forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge i nærmere 12 år, men fratrer nå stillingen den 1. februar neste år.

– Vi beklager at Olaug Svarva ønsker å fratre og takker henne for den store innsatsen hun har gjort gjennom nesten 12 år som Folketrygdfondets administrerende direktør. I Olaug Svarvas tid som leder har Folketrygdfondet levert meget gode avkastningsresultater og etablert seg som en viktig aktør overfor norsk næringsliv, sier styreleder Siri Teigum i en pressemelding.

Viseadministrerende direktør Lars Tronsgaard konstitueres som midlertidig administrerende direktør. Styret igangsetter jakten på en permanent etterfølger.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Blant Norges mektigste

Svarva kom til Folketrygdfondet fra stillingen som investeringsdirektør i Sparebank1 Livsforsikring i 2006, og erstattet da Rune Selmar som fondets toppsjef.

Gjennom stillingen i Folketrygdfondet har Svarva vært en meget sentral person i norsk næringsliv i en årrekke, deriblant gjennom lederverv i de styrende organer i Statoil, Telenor og Orkla.

Hun har tidligere blitt rangert blant Norges mektigste personer, blant annet da Folketrygdfondet under og i kjølvannet av finanskrisen spilte en betydelig rolle i de offentlige tiltakene rettet mot privat sektor.

Senest har fondet vært en sentral aktør i flere av restruktureringene etter de siste årenes oljebrems.

Det er nettopp disse to hendelsene Svarva selv trekker frem på spørsmål om hva hun husker best, utover det å bygge organisasjon og resultater.

– Om man ser på markedene, er det finanskrisen og all aktiviteten rundt håndteringen av det. Jeg vil også trekke frem oljekrisen, som ble ganske brutal. Dette er markedsmessige perioder som har vært utfordrende, men som vi håndterte etter forholdene bra, sier hun.

– Under finanskrisen var vi med på oppdraget med å etablere statens obligasjonsfond for å bidra med kreditt og likviditet til markedet. Det var et fra myndighetenes side vellykket tiltak vi utførte.

– Privilegium

Folketrygdfondet har under Svarvas ledelse mer enn doblet seg. Ved utgangen av 2006 var fondets verdi 107 milliarder kroner, mens tilsvarende i årets tredje kvartal var 233,7 milliarder.

Gjennom perioden har Svarva gjort seg erfaringer ikke minst om markedenes sykliske natur. Hemmeligheten virker å være at man ikke må la seg rive med.

– Erfaringene er at man både ser perioder med overoptimisme og perioder med veldig negativt markedssentiment. Det er viktig å forstå at man er i sånne perioder, slik at man ikke påtar seg for høy risiko i perioder med veldig høy optimisme. Det å være motsyklisk er viktig for å lykkes over tid, sier hun.

Markedene flere steder i verden er i dag på rekordhøye nivåer. Svarva har følgende kommentar til dette:

– Alle må selv håndtere sin risikoprofil, men det er klart at vi nå har stigende vekst i verdensøkonomien og inntjeningen til selskapene, samt et fortsatt lavt rentenivå, og veldig høy vilje til å ta risiko hos investorene er nå med på å drive markedet opp. Vi gir ingen prognoser, men risikopremiene er lavere enn de har vært i snitt over tid.

Ønsker å bidra

Nøyaktig hva Svarva skal foreta seg fra februar er ikke kjent. Hun har tidligere blant annet blitt trukket frem som favoritt til en toppjobb i Norges Bank (denne tilfalt senere daværende NTNU-professor Egil Matsen).

– Jeg ønsker å bruke tid på å vurdere mulighetene. Jeg har fortsatt et ønske om å være med å bidra til utvikling og verdiskapning i Norge, og håper å få brukt min erfaring og kompetanse. Tiden får vise hva det vil bli. Jeg skal være her til februar, og har fullt fokus på det, sier Svarva.

Les også

– Markedet er relativt høyt priset

Les også

Folketrygdfondet tjente 4,3 milliarder i andre kvartal

Les også

Kan bli skilsmisse i Norges Bank: Dette skjer med Oljefondet

Her kan du lese mer om

  1. Folketrygdfondet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Olaug Svarva ny styreleder i DNB

  2. Statens obligasjonsfond har investert 3,7 av 50 milliarder

  3. – Bør fortsatt eie oljeaksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Folketrygdfondet eier «for mye» på Børsen: Kan måtte tappe Norges urørte sparegris

  6. Henter frem verktøy fra finanskrisen