NHO om budsjettet: – Sjokkmoms vil ramme norsk reiseliv

Både Virke og NHO Reiseliv kritiserer regjeringens foreslåtte momsøkning. Opposisjonen reiser også kraftig kritikk fra alle kanter.

RAMMER REISELIVET: Flere fagforeninger går hardt ut mot regjeringens forslag om å heve momsen for reiselivet, en beslutning de mener vil svekke næringslivet i sektoren.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG
 • Sindre Hopland
 • NTB
Publisert:,

Regjeringen planlegger å øke reiselivsmomsen fra 10 til 12 prosent. Det mener NHO Reiseliv vil svi hardt for norsk næring.

– Momsøkningen kommer som et sjokk for reiselivsnæringen. Det var ikke en del av skatteforliket på Stortinget våren 2016, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Hun mener dette er et klart tillitsbrudd.

– Bedriftene har stolt på at regjeringen vil senke skattene for næringslivet, ikke øke dem, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Også hovedorganisasjonen Virke kritiserer momsøkningen.

ALVORLIG: Per-Arne Tuftin i Norsk Reiseliv mener en momsøkning ikke kunnet på et verre tidspunkt for landets reisenæring.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Dette vil særlig ramme reiselivs- og kulturvirksomheters konkurranseevne, delvis ved at prisene går opp og delvis ved at marginene skvises. Distriktshoteller kan bli særlig rammet, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

– Veldig dårlig timing

Direktør Per-Arne Tuftin i Norsk Reiseliv sier til E24 at momsøkningen kommer på et svært uheldig tidspunkt.

– Norsk reiseliv er i vekst, men denne veksten er spådd å flate ut, så da gjør det situasjonen mye vanskeligere

når regjeringen setter opp momsen, sier Tuftin.

Han mener dette vil ramme distriktene verst, og trekker frem en Virke-rapport fra 2015 som sier at 44 prosent av alle distriktshoteller gikk med underskudd.

– Dette er ganske alvorlig for mange hoteller og skianlegg i distriktene, og jeg har allerede fått mange kommentarer fra bransjen, sier direktøren.

NHO-generalen er fornøyd

REISELIVSSJEF: Statsminister Erna Solberg og leder i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold. Sistnevnte er skuffet over årets statsbudsjett som vil bety trangere tider for norske reiseliv.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Selv om NHO Reiseliv og bransjen er misfornøyd, mener NHO sentralt at budsjettet er bra for landet.

– Dette er et godt statsbudsjett for Norge og norsk næringsliv, mener NHO-sjef Kristin Skogen Lund til NTB.

Hun trekker spesielt frem fjerningen av maskinskatten som kan føre til at internasjonale selskaper lettere kan etablere seg i landet.

– Denne uforutsigbare skatten er et hinder for nyetableringer og en stor ulempe for etablerte bedrifter. Den kan gjøre at utenlandske bedrifter velger bort Norge, blant annet at store IT-giganter ikke legger datasentre hit, sier Lund.

Må ta større grep

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen viser liten vilje til å satse på arbeid og velferd i statsbudsjettet for 2018.

– Dette er ikke et statsbudsjett som tar tak i de store oppgavene, sier Ap-lederen i en pressemelding.

Han sier videre at det heller ikke er noen tydelige grep for å nå 2030-målene i klimapolitikken.

Saken fortsetter under bildet.

SKUFFET: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det foreslåtte statsbudsjettet for 2018 ikke tar tak i de viktigste sakene.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Regjeringspartiene følger ikke opp ord med handling i forslaget til statsbudsjett for 2018, fastslår Aps finanspolitiske talsperson Trond Giske.

– Jeg vil først få gratulere finansministeren med gjenvalg. Jeg må innrømme at det var noen av oss som hadde håp om å kunne si morn'a Jensen, men isteden ble det morn igjen, Jensen, innrømmet Arbeiderpartiets sylferske finanspolitiske talsperson Trond Giske.

Om regjeringens satsing på alt fra skaping av nye arbeidsplasser til å trygge fremtiden for pensjonistene og uføre, var Trond Giske krystallklar:

– Det er knapt merkbart.

– Smålig

LO har gått gjennom statsbudsjettet og regnet på kuttene i dagpenger som regjeringen foreslår i statsbudsjettet. Samlet utgjør det 700 millioner kroner for 2018, 2019 og 2020, fordi de endrer reglene for opptjeningsrett, viser LOs tall.

SMÅLIG: Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum kaller statsbudsjettet for smålig.

Foto: Helge Mikalsen VG

– Det er opprørende og smålig, sier Fellesforbundssjef Jørn Eggum til VG.

I sin første kommentar til budsjettet skriver LO at de mener det kuttes på flere områder som burde vært styrket, som utdanning og tiltak for å få flere i jobb.

– Vi har også merket oss det usosiale kuttet i dagpengene, som gjør at færre vil kvalifisere til å få dagpenger, skriver LO i en pressemelding.

Fagforeningen Unio mener regjeringen bryter sine løfter om flere lærere, barnehagepedagoger og sykepleiere i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Arbeidstagerorganisasjonen mener at regjeringen legger opp til et stramt handlingsrom for kommunene, med en bevilgning på 3,8 milliarder kroner i frie inntekter.

– Dette er i beste fall et opplegg som gjør at handlingsrommet fra i år for kjerneoppgavene videreføres. Her er det ikke rom for å satse på kvalitet, skriver Unio i en pressemelding.

Skuffende familiepolitikk

Opposisjonspartiene er skuffet over regjeringens familiepolitikk, der man mener kun de rikeste er i fokus.

Også Skatteklasse 2 for gifte foreslås fjernet, noe som kan bety at ektefeller kan tape 12.576 kroner.

– Familiene burde vært prioritert høyere, ikke bli avspist med skatteskjerpelser og dyrere barnehage, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Forslaget til statsbudsjett favoriserer de rikeste, fastslår SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

– Dette er et statsbudsjett som er gull for de rikeste, men gråstein for dem som har minst i Norge, sier Kaski, til Nettavisen.

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Hotelldirektør: – Det er dramatisk

 2. – Kan skade norsk reiseliv

 3. Ny økning av «moroskatten»

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Koronakrisen rammer ulikt: Én faktor skiller vinnere og tapere

 6. Nærmer seg taket: Så lite kan Siv øke oljepengebruken