Rupien faller til historisk bunnivå etter renteoverraskelse

Den indiske sentralbanken besluttet å holde renten uendret. Markedene ble skuffet over mangelen på støtte til den blødende rupien, skriver Nordea Markets-analytiker. 

HISTORISK BUNNIVÅ: Rupien har aldri vært svakere, målt mot dollar.

Foto: Aijaz Rahi AP
  • Hans Jordheim
Publisert:

Den indiske sentralbanken overrasket fredag, da det ble bestemt at de ikke hever renten med 0,25 prosentpoeng, slik flertallet av økonomer hadde trodd på forhånd.

Rentekomiteen besluttet å holde renten uendret på intervallet 6,25 til 6,5 prosent. 35 av 64 analytikere som på forhånd hadde blitt spurt av Reuters, trodde på heving.

Etter nyheten faller den indiske rupien mot dollar. Lørdag får man en rupi for 0,014 dollar. Det er det svakeste nivået rupien har vært på.

– Dette var en overraskelse for markedet, som forventet en økning på 25 basispunkter. Rupien ble umiddelbart svekket 0,6 prosent mot dollaren, i skuffelse over mangelen på støtte til den blødende rupien, skriver sjefanalytiker for Asia i Nordea Markets, Amy Yuan Zhuang.

Også indiske aksjer svekkes på nyheten. Den viktige indeksen Sensex, som består av 30 veletablerte selskaper på Mumbai-børsen, har falt med 2,25 prosent i dag, mens den brede indeksen Nifty 50 er ned 2,67 prosent.

Sliter med høy oljepris

Rupien har den siste tiden slitt på lave nivåer. Målt mot dollaren har valutaen svekket seg over 13 prosent så langt i år og er ifølge Zhuang den som gjør det svakest blant de ledende asiatiske valutaene.

FALT: Rupien har svekket seg kraftig målt mot dollar i år. Denne grafen tar utgangspunkt i dollaren, slik at en stigende graf indikerer en svakere rupi.

Foto: Infront

Hun forklarer at rupiens svekkelse først og fremst har kommet som følge av fundamentale forhold som påvirker utenfra.

– India er ett av tre asiatiske land med en negativ driftsbalanse, og den stigende oljeprisen gjør at fremtiden ser mørk ut, ettersom landet importerer mesteparten av oljen den bruker, skriver hun.

ASIA-ANALYTIKER: Amy Yuan Zhuang i Nordea Markets

Foto: Nordea

Driftsbalansen viser om en nasjon tjener på å selge til utlandet, eller om utlandet tjener på at landet må kjøpe varer og tjenester fra dem.

Indias styresmakter har forsøkt å snu rupiens negative trend, men så langt uten hell.

I september sa landets finansminister Arun Jaitley at de vil kutte ned på import av «ikke-essensielle» varer for å gjøre det enklere for utenlandske investorer å kjøpe rupi-obligasjoner utstedt av indiske selskaper.

Tror på renteheving i april

Nordea Markets var blant dem som på forhånd hadde trodd på fredagens beslutning fra den indiske sentralbanken. De forventer nå at neste renteheving kommer i april, når de spår at økende inflasjon igjen vil skape bekymring.

Zhuang forklarer at mangelen på press fra inflasjonen var den viktigste grunnen til at det ikke ble noen renteheving i dag.

– Den indiske sentralbanken har satt et inflasjonsmål for mellomlang sikt på 4 prosent, pluss minus 2 prosent. I august falt konsumprisindeksen til sitt 3,7 prosent, sitt laveste nivå på nesten et år. Sentralbanken vil bare vurdere en renteheving om inflasjonen setter skikkelig fart.

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. India
  3. Valuta

Flere artikler

  1. Rekordsvak rupi med nytt fall: – Ingen grunn til panikk

  2. Dyreste dollar siden 2002 for svenskene

  3. Skal begrense importen av «ikke-essensielle varer»

  4. Annonsørinnhold

  5. Storbanker tror ikke på at Riksbanken hever renten: – Tar feil om alt som har noe å si i Sverige

  6. Svakeste krone på to år etter en av de svakeste enkeltdagene de siste 20 årene