Nye DNB Markets-anslag: Spår rentehopp og sterkere krone

DNB Markets venter høyeste fart i økonomien siden oljenedturen. Det betyr lavere ledighet og stigende renter, men for boligmarkedet vil renten etter hvert bite, ifølge meglerhusets nye prognoser.

NYE ANSLAG: Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets ser slutten på boligbremsen, men tror ikke det blir noen ny fest.

Foto: John Thomas Aarø
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Norsk økonomi har kommet til hektene igjen etter oljesjokket.

Får økonomene i DNB Markets rett vil farten i økonomien øke i år og neste år, mye på grunn av at oljeinvesteringene vokser igjen.

I meglerhusets siste utgave av rapporten Økonomiske utsikter anslås det at veksten i fastlandsøkonomien vil øke til nivåer sist sett før oljenedturen, mens arbeidsledigheten vil falle, renten stige og kronen styrkes.

Samtidig øynes slutten på boligbremsen, men det ventes ingen ny fest de nærmeste årene.

Tror renten vil dempe boligprisene

Boligprisfallet gjennom mye av 2017 har i år blitt avløst av moderat prisvekst i de første månedene.

For hele 2018 venter DNB-økonomene omtrent nullvekst i boligprisene, før de spår en prisvekst på halvannen prosent neste år, nullvekst i 2020 og et prisfall på 3 prosent i 2021.

«Boligmarkedet ser ut til å stabiliseres. Fallet i boligprisene ser ut til å nærme seg slutten», skriver økonomene Kyrre Aamdal og Jeanette Strøm Fjære i rapporten.

Les også

Forsøkt solgt uten hell: Gjør nytt forsøk med Norges høyeste kvadratmeterpris

De viser til at lageret av usolgte boliger, som bygget seg opp da markedet bremset, har hatt et skarpt fall i første kvartal, spesielt i Oslo. Det er et tegn på at markedet klarer å ta unna boligene som selges.

Mens faktorer som lavere arbeidsledighet, høyere inntekter og lave renter bidrar til prisvekst, tror økonomene at de varslede renteøkningene og en strøm av nybygde boliger vil legge en demper på markedet senere på året.

Norges Bank har gitt signaler om at renten skal opp i år, for første gang siden 2011.

DNB Markets tror det vil skje i september. Deretter ventes to renteøkninger i 2019 og ytterligere to i 2020, slik at styringsrenten når 1,75 prosent, ifølge rapporten.

«Renteøkninger og en økning i tilbudet av nye boliger bør dempe prisveksten fra sent 2018, og føre til et fall i prisene fra midten av 2020», skriver Aamdal og Fjære.

Ser høyeste vekst siden 2013

Vekstanslaget for økonomien for inneværende år jekkes opp med 0,2 prosentpoeng til 2,3 prosent, det høyeste siden 2013, mens økonomien anslås å vokse med 2,4 prosent neste år.

Les også

Sjeføkonom om boligutbyggere: – Mange vil aldri innrømme priskutt

I rapporten vises det til Norges Banks regionale nettverk, en viktig temperaturmåler for landets økonomiske aktivitet.

Bedriftene i nettverket hadde sist gang forventninger om stigende produksjonsvekst, og for første gang på tre år meldte oljeleverandørene om vekst.

Nordmenn har imidlertid holdt hardere på lommeboken enn ventet hittil i år. Lavere vekst i forbruket, som utgjør rundt halvparten av økonomien, trekker i motsatt retning i prognosene.

«Et mer positivt utsyn for offshore så vel som fastlandsinvesteringer oppveier likevel mer enn nedjusteringen i forbruket i 2018», skriver Aamdal og Fjære.

Ifølge prognosene vil oljeinvesteringene øke med 8 prosent i år og neste år, før veksten avtar til 4 prosent i 2019 og det blir et fall i 2021.

Ledigheten slik SSB måler den i arbeidskraftundersøkelsen vil falle til 3,7 prosent i år og videre til 3,3 prosent de to neste årene, ifølge DNB Markets.

Meglerhuset tror kronen vil styrkes til 9,4 mot euroen denne sommeren, før den koster 9,10 kroner på våren 2019.

Les også

Berlin har verdens raskest voksende boligpriser

Les også

Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist

Les også

– Et rentesjokk kan utløse et kraftig fall

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Økonomi

Flere artikler

  1. To rentehopp og litt mer påfyll i lommeboken

  2. – Bekymringen for at det går for fort vil nok tilta

  3. Venter 5 rentehevinger frem til 2021

  4. – Dette vil dempe boligmarkedet ganske mye

  5. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå