Norges Bank følger brexit-kaoset tett: – Konsekvensene vil være merkbare
Skulle britene ramle ut av EU uten en avtale kan det også ramme norsk økonomi. I Norges Bank følger fagfolkene situasjonen tett.
Det politiske kaoset om Storbritannias vei ut av EU har fortsatt for fullt denne uken.
Mandag ble den planlagte avstemningen i det britiske Underhuset om brexitavtalen, som er forhandlet frem av statsminister Theresa May og EU, utsatt på grunn av sterk motstand.
Dagen etterpå slo EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fast at det ikke er rom for en reforhandling av avtalen som er laget for skilsmissen med EU.
Samtidig har May måttet kjempe for sin posisjon som leder av det konservative partiet, og onsdag kveld ble klart at hun overlever mistillitsforslaget som var rettet mot henne.
Om det blir en ordnet utgang fra unionen for Storbritannia er nå høyst usikkert.
Her hjemme er NHO bekymret for norske bedrifter hvis britene ramler ut av EU uten en avtale, og har bedt sine medlemmer om å trappe opp beredskapen.
Theresa May overlever mistillitsforslag etter avstemning
Norges Bank: – Veldig stor usikkerhet
På Bankplassen følger også Norges Bank nøye med på situasjonen. Sentralbanken har blant annet ansvar for finansielle transaksjoner mellom Norge og Storbritannia.
Les også: (+) Slik kan brexit påvirke engelsk fotball
– Vi forbereder oss på noen plan, på det som er våre oppgaver som sentralbank. Men for øvrig så tror jeg det er veldig stor usikkerhet på hva det ene eller andre utfallet vil medføre, særlig hva en uordnet utgang for Storbritannia fra EU vil medføre, hvordan markedene vil reagere, hva blir konsekvensene for europeiske økonomier og Storbritannia spesielt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.
– Er dette noe du diskuterer med dine kollegaer i andre land, som Storbritannia?
– Absolutt. I alle møter internasjonalt nå så er det oppmerksomhet rundt krevende politiske prosesser internasjonalt, sier sentralbanksjefen.
Han la torsdag frem rentebeslutning og nye økonomiske prognoser i sentralbankens pengepolitiske rapport, der også Storbritannias mulige veier ut av EU blir analysert.
Olsen om høy husholdningsgjeld: – En sårbarhet
– Vi følger nøye med
Rapporten peker på at uten en skilsmisseavtale er utgangspunktet at EU og Storbritannia faller tilbake på mindre omfattende avtaler som gjaldt før britene ble EU-medlem, mens handelen vil styres av regler fra Verdens handelsorganisasjon (WTO).
Det betyr blant annet at varehandel må tolldeklareres, merverdiavgift må inndrives på handel over grensene, og finansaktører har ikke lenger automatisk rett til å selge tjenester til alle land i EØS, skriver Norges Bank, som også viser til rapporter fra det britiske parlamentet om manglende beredskap for en slik situasjon.
Les også: (+) Flytopp om brexit-kaos: – Risikabelt, galskap og uprofesjonelt
Uro i finansmarkedene og problemer med vareflyten inn og ut av Storbritannia kan bli resultatet, men de økonomiske konsekvensene avhenger blant annet av hvor hurtig Storbritannia kan få på plass nye avtaler med handelspartnerne, påpeker rapporten.
Renterådet om børsuro, handelskrig og brexit: – Mye mer usikkerhet enn i september
– Men det er ingen tvil om skulle det bli en hard brexit av en eller annen variant, så vil det, i tråd med de aller fleste anslagene, ramme britisk økonomi ganske kraftig, selv om det er usikkerhet her, sier Olsen under pressekonferansen torsdag.
Det vil også kunne merkes i norsk økonomi.
– Det vil svekke vekstutsiktene for europeisk økonomi. Norge er en del av Europa. Storbritannia er en av våre viktigste handelspartnere. Så konsekvensene vil være merkbare, og det vil være nye forutsetninger i forhold til de anslagene og de vurderingene vi gjør oss nå, sier Olsen.
Han understreker at sentralbanken er «alltid beredt», hvis det skulle oppstå en situasjon der bankene trenger finansielle hjelp.
– Følgelig så følger vi alltid nøye med, og vi følger selvfølgelig særskilt nøye med i tider som dette, hvor vi har hatt spesiell oppmerksomhet rundt ikke minst prosesser, varslede avstemminger i parlamentet i Storbritannia og så videre.