I Danmark har de 30 års fastrente på to prosent

Men det er ikke noe danskene bør juble over, mener sjeføkonom.

SOLEN SKINNER: Det er gode tider for danske låntagere, men ikke nødvendigvis for den danske økonomien.

Odd Andersen
Publisert:

Danmarks kamp for å holde den danske kronekursen har sendt danske pengemarkedsrenter under null.

Det får også danske boliglånskunder merke. Lån med korte løpetider har faktisk sett negative renter, selv om Danmarks største utlåner, Nykredit, nekter å betale folk for å låne penger.

Men hos samme finansinstitusjon kan danske boligeiere få lån med historisk lav rente for lang rentebinding.

Nykredit tilbyr nemlig nå lån med 30 års løpetid med en rente på fattige to prosent!

- Feilinvesteringer

Det kan være bra for de som tar opp lånet, men ikke nødvendigvis for den danske økonomien, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Det kan føre til at boligprisene stiger basert på en rente som ikke er evigvarende. Det at folk får lov til å låne så billig kan føre til at de feilinvesterer. Du kan ende opp med en økonomi med for lav avkastning, sier han til E24.

- Hva bør det føre til?

- Da må man ha strengere krav til egenkapital for låntagerne og til bankene, sier Andreassen.

Les også

Dansk boliglånsgigant vil ikke betale folk for å låne

SKEPTISK: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener lave renter har en bakside.

Espen Braata

Problemstillingen er ikke bare aktuell for Danmark, men også for Norge hvor boliglånsrentene har krøpet godt ned på to-tallet, om enn ikke for 30 års rentebinding.

Og det til tross for at Norges Bank har en styringsrente på 1,25 prosent, hvilket er himmelhøyt over styringsrentene i resten av Europa.

- Aktuell i Norge

- I Norge er denne problemstillingen mere aktuell enn i andre land. I Norge har vi fått en lav rente selv om økonomien har gått bra. I Norge er det mer nærliggende at de lave rentene føre til feilbruk av kapital som fører til varig lav avkastning, sier Andreassen.

- Kan de valutastrømmene som treffer Danmark nå komme til Norge?

- Det tviler jeg på. Men det kan bli ubehagelig store valutakurssvingninger, hvis det kommer slike valutastrømmer mot den norske kronen, sier Andreassen.

I Danmark kan rentene komme til å gå enda lenger ned, hvis landets sentralbank fortsetter å forsvare den danske kronekursen.

Minusrente

Siden begynnelsen av januar har den danske sentralbanken så langt kuttet innskuddsrenten tre ganger til minus 0,5 prosent.

Les også

Danmark trekker nytt våpen i valutakrigen

I tillegg har den danske staten sluttet å ta opp obligasjonslån for å få ned markedsrentene for å gjøre det mindre attraktivt for utenlandske investorer å plassere kapital i danske kroner.

Les også

Danmark har valutakriget for 106 milliarder

Tirsdag offentliggjorde Danmarks Nationalbank at den i løpet av januar har kjøpt utenlandske valuta for 106 milliarder danske kroner for å holde kronen svak.

- Det er store tall for sentralbanken, men det er ikke uhåndterlig, sier Andreassen.

Han sier at kronesalgene i januar har økt Danmarks valutareserver med fem til seks prosent av landet samlede verdiskapning og at de nærmer seg 30 prosent.

- Sveitserne holdt på til reservene var på 80 prosent, sier han med henvisning til da den sveitsiske sentralbanken slapp francen fri og utløste presset på den danske kronen.

- Rir stormen av

- Jeg tror danskene rir stormen av. De kan holde på i flere måneder.

- Det er ikke slik at dansk økonomi vil leve vel med en sterkere krone. Landet er, i motsetning til Sveits, ikke beredt til å tåle en vesentlig høyere valutakurs. Nationalbanken vil være ganske sta når det gjelder å forsvare dette valutaregimet, sier Andreassen.

- Jeg tror mest på at markedet kommer til å gi opp. Men Nationalbanken kan komme til å kutte enda mer i innskuddsrenten, legger han til.

Danmark har ført en valutakurspolitikk med fast vekslingskurs i 30 år. Først til tyske mark, og deretter til euro.

- Realiteten er at danskekronen er en euro. Renten i Danmark bestemmes i all hovedsak av den europeiske sentralbanken, sier Andreassen.

- Hvorfor ikke ta skrittet ut å gå inn i eurosonen?

- Grunnen til å beholde kronen er at når det går skikkelig galt, så kan de devaluere. Det kunne ikke grekerne.

Les også

– Danmark gir opp valutaen i løpet av året

Les også

Skråsikker på dansk valutaseier: – Nå vil markedet lære på den tøffe måten