Yellen rører ikke styringsrenten

Som ventet besluttet den amerikanske sentralbanken å la renten ligge i ro onsdag.

RØRER IKKE RENTEN: USAs sentralbanksjef Janet Yellen. Bildet er fra 2015.
  • Karl Wig
  • Marius Lorentzen
Publisert:

De fleste analytikere tror Federal Reserve hever renten minst én gang til i løpet av 2016, i takt med en rekke tegn på bedre tider for USAs økonomi.

Denne gangen velger dog sentralbanksjef Janet Yellen å holde rentenivået uendret. Det betyr 0,25 til 0,5 prosent i overskuelig fremtid.

Rentebeslutningen, som ble offentliggjort klokken 20 norsk tid onsdag, var akkurat som ventet og ga ingen umiddelbare bevegelser i dollarkurs eller oljepris. Minutter etterpå var derimot det amerikanske aksjemarkedet over i helrødt terreng.

Det skulle vare helt til stengetid, hvor indeksene sto slik:

**Dow Jones tilbake 1,38 prosent

**S&P 500 ned 1,09 prosent

**Nasdaq ned 2,18 prosent – en teknologi-nedtur som ledes an av Tim Cook & Co.

Mye spenning har vært knyttet til sentralbankens antydninger om veien videre, og eventuelle indikasjoner på når en renteheving faktisk kommer.

Les også

Derfor vil ikke Saudi-Arabia kutte oljeproduksjonen

Ingen tegn på kjapp renteøkning

Som alltid blir pressemeldingen som følger rentebeslutningen finlest med lupe av investorer og analytikere, på jakt etter det minste signal som kan peke i den ene eller andre retning.

Ordlyden i dagens uttalelse tyder på at det ikke blir noen rask og kraftig renteøkning i USA i tiden fremover:
– Komiteen forventer at de økonomiske forholdene vil utvikle seg på en måte som kun forsvarer gradvise økninger i styringsrenten. Styringsrenten er forventet å forbli, i noe tid, under nivåene som man venter vil materialisere seg på lang sikt.

Les også

Rentebeslutning i USA: Dette må du vite

Flere gode makrotall

Sentralbankstyret er ikke spesielt detaljerte i sin ordbruk om den seneste tids utvikling i markedene, men skriver følgende om uroen vi har sett siden nyttår:
– Komiteen overvåker den globale økonomiske og finansielle utviklingen nøye, og vurderer påvirkningen dette vil ha for arbeidsmarkedet og inflasjonen, og for balansen av risiko i prognosen.

Dog bemerker sentralbankstyret at markotall som har kommet etter forrige rentemøte i desember, viser at arbeidsmarkedet var inne i en positiv trend på tampen av fjoråret.

Samtidig har både husholdningenes forbruk og bedriftenes investeringer økt, skriver sentralbankstyret.

Timer før rentebeslutningen kom ferske tall for nyboligsalget i USA, som viste at salget sesongjustert økte med 10,8 prosent fra desember 2014 til desember i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ingen amerikansk renteendring

  2. Yellen rører ikke renten nå

  3. USAs sentralbank rører ikke renten

  4. USAs sentralbank setter opp renten

  5. Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten