Tør ikke utelukke rentekutt etter svake tall

For bare kort tid siden ble et nytt rentekutt allerede i november utelukket. Ikke nå lenger.

AVGJØR: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank kunngjør torsdag hovedstyrets rentebeslutning.

Terje Bendiksby
  • NTB
Publisert:,

At renten blir holdt uendret på rekordlave 0,75 prosent når Norges Bank torsdag kunngjør sin beslutning, er fortsatt det klart mest sannsynlige.

Men grunnen til at ekspertene ikke lenger tør utelukke et nytt kutt alt nå, er en rekke svake tall for norsk økonomi den siste uken.

– Jeg tror det er mest sannsynlig at renten holdes fast. Det er ikke så lenge siden forrige rentemøte, og da ble renten senket med 0,25 prosentpoeng, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.

Les også

I Sveits gikk boliglånsrenten opp da styringsrenten ble negativ

– Men de svake tallene som kom denne uken, med økt arbeidsledighet og nedgang i industriproduksjonen, øker sannsynligheten for at banken senker renten med 0,25 prosentpoeng, forklarer han.

Les også

– Dårlige shoppingtall øker sjansen for rentekutt

Dårlige tall i kø

Sist uke kom nemlig de nedslående tallene for norsk økonomi på løpende bånd.

Onsdag viste Statistisk sentralbyrås (SSB) oppdaterte tall at 127.000 mennesker sto uten jobb i årets tredje kvartal. Det er en ledighet på 4,6 prosent – basert på byråets arbeidskraftsundersøkelse.

Fredag kom Nav-tall som viste at den registrerte ledigheten har økt med 7.900 personer det siste året. Økningen i oktober er den største så langt i år. Dagen før viste en Nav-prognose at ledigheten vil fortsette å vokse de neste to årene.

SSB-tall viste også at husholdningene reduserte sitt varekonsum og at omsetningen i detaljhandelbedriftene gikk ned med 0,8 prosent i august og september.

Les også

Fikk du med deg dagens dystre tall fra norsk økonomi? - Øker sannsynligheten for resesjon i Norge

På toppen av dette presenterte SSB også et nedslående konjunkturbarometer for norsk industri onsdag. Produksjonsvolumet gikk ned i tredje kvartal, og forventningene til fjerde kvartal er negative i store deler av industrien.

Kort siden sist

Flere eksperter peker på at Norges Bank satte styringsrenten ned så sent som 23. september i år. Sentralbanken signaliserte da også at renten skulle ytterligere ned i løpet av det kommende året, trolig til 0,5 prosent, påpeker professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole.

– Signalene inn til økonomien siden den gang har i hovedsak vært negative, men neppe veldig mye mer negative enn forventet, konstaterer han overfor NTB.

Les også:

Grytten var inntil sist uke trygg på at et nytt rentekutt ville bli skjøvet ut i tid, men:

– Dystre tall om norsk økonomi, arbeidsledighet og store norske selskaper gjør at jeg ikke utelukker at den kan senkes til 0,5 prosent, sier Grytten med henblikk på november-møtet.

Tror på kutt, men ikke nå

Analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets tror Norges Bank i tråd med egne prognoser velger å avvente et nytt kutt.

Hun viser til at rentene har falt videre blant Norges handelspartnere, hint om det samme i eurosonen og utsettelse av varslet renteheving i USA.

– Her hjemme er det tegn til at husholdningenes etterspørsel svekkes, og til at arbeidsmarkedet er svakere enn Norges Bank hadde anslått. På den annen side varsler budsjettfremleggelsen om en større finanspolitisk stimulans til økonomien, sier hun til NTB.

– Samlet sett trekker utviklingen i retning av et snarlig rentekutt, men vi tror at dette vil skje i desember og ikke allerede nå, sier hun.

Les også

Ola og Kari Nordmann mister troen på norsk økonomi

Les også

SSB: Slik hadde det gått i norsk økonomi med svak internasjonal vekst

Les også

- Øker sannsynligheten for resesjon i Norge

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Eksperter om bankenes utlånskrig: Så mye kan boliglånsrentene falle

  2. 10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

  3. Nå må privatkunder betale for å ha penger i banken her

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank kutter renten til null for første gang

  6. Tror Norges Bank avventer nytt rentekutt