Det koker i stillingsmarkedet – spår 250.000 ledige jobber i år

Et taktskifte i olje, offshore og shipping får skylden for et skyhøyt nivå ledige jobber i arbeidsmarkedet.

TRENGER FLERE: Antallet ledige jobber i oljebransjen øker kraftig ifølge Finn.no, Norges største plattform for utlysning av jobber. Bildet er fra Valhall-feltet i Nordsjøen.
Publisert: Publisert:

Det ble utlyst 25 prosent flere stillinger i april i år sammenlignet med i fjor, ifølge ferske tall fra Finn.

Oppgangen er størst innen olje, offshore og shipping, som opplever vekst i ledige stillinger på 69 prosent fra januar til april 2018, mot samme periode i fjor.

– Årets fire første måneder viser en sterk vekst sammenlignet med de fire første månedene i fjor, noe jeg mener signaliserer optimismen som finnes i olje, offshore og shipping, sier produktdirektør i Finn, Christopher Ringvold, til E24.

Finn er Norges største jobbplattform, og Ringvold mener basert på signalene fra andre aktører i markedet, at selskapet gir en meget realistisk oversikt på jobbmarkedet.

Analytiker i Handelsbanken Halfdan Grangård sier Finn.no sitt bilde av veksten i oljesektoren stemmer med deres virkelighetsbilde.

ØKONOM: Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken følger ikke lenger stillingsmarkedet etter at NAV sluttet å rapportere tall for dette, men sier at en økning i antallet ledige stillinger i oljebransjen stemmer med investeringene som blir gjort i industrien.

– Oljeinvesteringene kommer til å være en klar vekstdriver i tiden fremover, og ledigheten vil fortsette nedover en liten stund til, sier Grangård.

Han legger til at man bør være forsiktig med å bruke år-over-år tall fordi et lite absolutt tall året før kan gi store utslag året etter.

Finn.no har ikke tall som bryter jobbannonsene ned i ulike kategorier i de forskjellige bransjene, men Grangård antar at leverandørsiden i oljebransjen har gode vekstutsikter, og vil trenge flere folk i tiden fremover.

Flest ledige stillinger siden 2012

Les også

Svakere inflasjon enn ventet: – Skaper usikkerhet om renteøkning

Fra november til februar ble det 21.000 flere sysselsatte, justert for sesongvariasjoner. Det utgjør en vekst i arbeidsstyrken på 0,4 prosent.

Butikker mottok flest søknader

Les også

Nye DNB Markets-anslag: Spår rentehopp og sterkere krone

Til tross for at oljebransjen øker mest, er det fremdeles jobbene som ikke krever utdanning, som mottar flest søknader.

I rangert rekkefølge mottok butikkstillinger, lagerjobber og renholdsstillinger flest søknader i april måned, ifølge Finn.no.

Også NAVs siste månedlige ledighetstall falt til 2,4 prosent i april.

Vi må tilbake til starten av 2009 for å finne et like lavt nivå på ledigheten.

Arbeidsledigheten har falt jevnt og trutt siden begynnelsen av 2016, men fallet har bremset opp de siste månedene.

For ordens skyld: Finn.no er eid av Schibsted, som igjen eier E24-eier VG.

Les også

Nav brukte én milliard på konsulenter

Les også

Arbeidsledigheten falt til 2,4 prosent i april

Les også

Etter oljenedturen: Slik gikk det med fire ingeniører fra oljebransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om