Sp vil ha plan for å sikre norsk eierskap i strategiske bedrifter

Senterpartiet vil i Stortinget be regjeringen utarbeide en stortingsmelding om hvordan Norge kan sikre eierskap i strategisk viktige bedrifter.

VIL SIKRE: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum foreslår at Stortinget skal be regjeringen utarbeide en helhetlig stortingsmelding om hvordan Norge kan sikre eierskap i viktige bedrifter, som i bedrifter knyttet til infrastruktur og teknologi.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Klassekampen at han og hans kolleger foreslår at Stortinget ber regjeringen utarbeide en stortingsmelding om hvordan Norge kan sikre nasjonalt eierskap i viktige bedrifter, infrastruktur og teknologier.

Vedum skisserer en melding som skal ta for seg nasjonalt eierskap innen blant annet fiskerirettigheter, konsesjonsregler for landbrukseiendom og privatisering av infrastruktur. Han mener også at ny teknologi og organisasjonsformer i næringslivet gjør norsk eierskap viktigere enn tidligere.

– Vi ser at produksjonen blir stadig mer automatisert, og lokalsamfunn får dermed mindre tilbake fra bedriftene enn da de sørget for mange arbeidsplasser i nærheten. Det gjør at eierskap bare blir enda viktigere for å sørge for at verdiskapningen kommer lokalsamfunnet til gode, sier Vedum.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til avisen at han ikke umiddelbart ser behovet for en stortingsmelding slik Vedum skisserer, men vedgår at man skal være forsiktig med utenlandske oppkjøp av viktige bedrifter.

Her kan du lese mer om

  1. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

  1. Senterpartiet om Telenor-splitten: – Staten bør sikre fullt eierskap

  2. Krever krisepakke for luftfarten på fredag

  3. Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet

  4. Annonsørinnhold

  5. Etterlyser større tiltak etter krisepakken: – Hjelper ikke

  6. Betalt innhold

    Krisepakke skal gi klarsignal til flytende havvind