Statoil-anlegg angrepet i Algerie

Anlegget InSalah Gas i Algerie, der Statoil er én av partnerne, ble fredag morgen angrepet av raketter.

Arkivbilde av In Salah Gas-anlegget i Algerie, som ble angrepet fredag morgen.
 • Marius Lorentzen
 • Andreas Fosse
 • Johan Hammerstrøm
 • NTB
 • Karl Wig
Publisert:

Vet du noe om angrepet? Tips oss!

Statoil melder fredag at anlegget In Salah Gas i Krechba i Algerie ble angrepet.

– Statoil har vært i kontakt med sine tre ansatte på Krechba. Alle tre er uskadd og i sikkerhet, skriver selskapet i en uttalelse, og legger til:

– Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, men har så langt ingen informasjon om at noen er skadd som en følge av angrepet.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter overfor E24 at de tre ansatte er i sikkerhet, og at angrepet er over. Han forteller at det i 6-tiden fredag morges ble skutt eksplosiver fra avstand og inn mot anlegget.

– Vi har vært i kontakt med de tre Statoil-ansatte og de er uskadd, sier han.

Glad Pedersen sier at de foreløpig ikke har informasjon om at noen skal ha blitt skadet, og at Statoil må komme tilbake med mer informasjon om eventuelle skader på anlegget.

E24 har vært i kontakt med BP i London, som opplyser at heller ikke er meldt om personskader blant noen av deres ansatte ved anlegget.

– BPs første prioritet er sikkerheten til ansatte. Vi er i kontakt med våre partnere Statoil and Sonatrach samt alle relevante parter og sørge for at sikkerheten til de involverte er ivaretatt, skriver BP i en uttalelse.

– Det sentrale prosesseringsanlegget har blitt stengt som en sikkerhetsforanstaltning, skriver BP videre.

Krechba er ett av de avgrensede anleggene i det store In Salah-feltet. Det ser derfor ikke foreløpig ut til at angrepet har rammet de andre anleggene. Det er totalt 600 ved Krechba-anlegget.

Se interaktivt kart nederst i saken!

– Hæren grep inn

Statoil har nå mobilisert beredskapsorganisasjon i Stavanger, og samarbeidsselskapet, der Statoil er én av partnerne har også mobilisert sin beredskapsorganisasjon i Hassi Messaoud.

Ifølge TV-kanalen Ennahar skal terroristene ha skutt raketter uten å ha gjort noen skade. Kanalen melder videre at Algeries militære responderte på anlegget og at de nå jakter på dem.

Avisen Algerie Focus skriver at tre raketter skal ha blitt skutt mot anlegget, men at den algirske hæren skal ha grepet inn raskt for å unngå en gisselsituasjon, slik man så under In Amenas-angrepet for tre år siden.

– Hæren har gjort et fantastisk arbeid og de militære befinner seg nå med oss på installasjonen for å trygge oss, sier en kilde på anlegget til avisen.

– Er det militære på plass på anlegget nå?

– Vi ønsker ikke å kommentere noe rundt myndighetenes håndtering foreløpig, sier Glad Pedersen.

Utenriksdepartementet bekrefter at de er kjent med angrepet.

– Etter det vi vet så har sikkerhetspersonell i Algerie nå kontroll med anlegget. Vi har tett dialog med Statoil om denne saken. For øvrig viser vi til Statoil selv for ytterligere detaljer, sier talskvinne i Utenriksdepartementet, Ane Haavardsdatter Lunde, til VG.

Stor virksomhet

Statoil har en stor virksomhet i Algerie, gjennom gassfeltene In Salah og In Amenas. Selskapet har levert tilbake lisensen i Hassi Mouina. De to første drives i samarbeid med BP og det nasjonale olje- og gasselskapet Sonatrach.

Statoil har også blitt tildelt en lisens i Timissit-lisensen sammen med Shell. Statoil har også et kontor i hovedstaden Alger.

In Salah er Algeries tredje største gassfelt, og produksjonen startet i 2004.

Her er et kart over Statoils virksomhet i Algerie. Fredagens angrep skjedde mot Krechba-anlegget på In Salah-feltet, midt i landet. In Amenas lenger øst, ble angrepet i 2013, da fem Statoil-ansatte mistet livet.

Fem Statoil-ansatte mistet livet i 2013

Dagens nyhet vekker minner fra det tragiske terrorangrepet i januar 2013, da In Amenas-anlegget i Algerie ble angrepet. In Amenas drives i et samarbeid mellom Statoil, BP og det nasjonale oljeselskapet Sonatrach.

Den 16. januar gikk en gruppe bevæpnede terrorister til angrep og tok rundt 700 arbeidere som gisler. 40 ansatte fra en rekke land ble drept i angrepet, hvorav 5 var Statoil-ansatte.

Statoil satte i gang en stor granskning i kjølvannet av det angrepet, og den rapporten konkluderte med at sikkerhetsarbeidet og beredskapet i Statoil ikke var god nok.

– Rapporten er markert rød, det betyr at svakhetene er alvorlige, og at de må følges opp av ledelsen på høyt nivå, sa daværende styreleder Svein Rennemo i Statoil da granskningsrapporten ble lagt frem i september samme år.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen vil ikke kommentere om Statoi nå vil revurdere sin tilstedeværelse, og sier at de nå jobber med å håndtere hendelsen.

– Det viktigste nå er å ivareta sikkerheten til våre medarbeidere og de som jobber ved anlegget, sier han.

Les også

Skal Øystein Olsens prognoser bli virkelighet må Statoil-sjefen gi grønt lys

Les også

Oljeministeren klar med nye lisenser: Nå får oljeselskapene nye områder å lete i

Les også

Statoil lar seg ikke friste av Irans investeringsbønn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Al-Qaida hevder å stå bak Algerie-angrepet

 2. Betalt innhold

  Rakettangrep mot Statoil i Algerie

 3. Eksperter om olje- og gassutvinning i Algerie: Attraktivt, men flere skyr risikoen

 4. Betalt innhold

  Rakettangrep mot Statoil-anlegg i Algerie

 5. Statoil-ansatte ute av ørkenen i Algerie