Småbedriftene får smellen først

Små og mellomstore bedrifter merker finanskrisen først på kroppen her hjemme. Gullsmed Thomas Heyerdahl sier småbedriftslederne er "litt redde" nå.

- Hvis finanskrisen vedvarer,måmyndighetene kompensere med bedre rammebetingelser for småbedrifter, sier gullsmed Thomas Heyerdahl. Prisene øker både på lån og diamanter.
Publisert:

- Småbedriftslederne er mest av alt redde nå. Ikke så mange har følt det direkte på kroppen ennå, men jeg går og tenker: Hvor kan jeg knipe inn? Jeg tenker på husleie og strøm, forsikring og lån. Kan jeg forhandle frem bedre betingelser? Lønnskostnader er jo det store. Jeg må knipe inn på ekstrahjelp, sier Thomas Heyerdahl.

Med to ansatte ruslende omkring i en høstferiestille butikk på Skøyen i Oslo, legger en genserkledd og engasjert småbedriftsleder frem sine bekymringer på bakrommet. I varehandelen har de kjøpt inn varene til julehandelen alt i juni, og jubelsalget tre uker i desember er ofte det som bærer overskuddet.

De hadde ikke regnet med at det skulle rakne fullstendig i USA.

Les også:

Dyrere diamanter

Kursstigningen på dollar, slår rett inn i forretningslokalene på Skøyen. Gullsmed Heyerdahl handler diamanter i dollar.
Heyerdahl, som også er leder for NHOs utvalg for småbedrifter, ser nedbemanninger og flere konkurser i krystallkulen fremover for småbedriftene.
- Cowboyene ryker først. Vi som har en solid historikk med banken greier oss bedre. Det avgjørende nå er å få stabilisert situasjonen før julehandelen, sier Heyerdahl. Han påpeker at gründere og nystartede bedrifter blir hardt rammet. Selv er han i ferd med å ta opp et nytt lån til oppussing i butikken. Det ble dyrere enn ventet.
Gullsmed Heyerdahl omfatter tre gullsmed- og urmakerforretninger med i alt 25 ansatte og en årsomsetning på 34 millioner. Over 99 prosent av bedriftene i Norge er små og mellomstore bedrifter med under 100 ansatte. Disse bedriftene kommer først i skvis, fordi de har minst å gå på når bankene strammer inn på lån og skrur opp rentene.

Verst i distriktene

Heyerdahl tror at distriktene vil rammes hardest, fordi de lever av mindre og mer ensartede markeder, og fordi distriktsbedriftene ofte er knyttet til små sparebanker som har det tøffere enn storbankene under krisen.
Gullsmeden på Skøyen opplever situasjonen alvorlig, men er opptatt av at den ikke svartmales. Psykologi forsterker dårlige tider. Når folk leser om dårlige tider, tør de ikke handle så mye som de ellers ville gjort. Han minner om at en del bedrifter også ser muligheter i nedgangstider, og at de kan være noe sunt i å trimme økonomien både privat og i bedriften.
- Vi blir slappe i gode tider, sier han.
- Det er viktig å ikke ta bort viljen til å satse på egen bedrift, understreker Thomas Heyerdahl.
Flere nyheter på E24

Publisert: