NHO: Slår tilbake mot kritikk fra Økokrim-topp

Direktøren for næringspolitikk i NHO mener Økokrim-topp Morten Eriksen bommer i sin kritikk av NHOs syn på skatteparadiser.

LIKER HELLER IKKE SKATTESNUSK: Skatteparadiser er ikke bare skattesnusk og hemmelighold, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Brubakk.

Stian Lysberg Solum / SCANPIX
  • Øyvind Henriksen
Publisert:,

Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim går i tirsdagens utgave av Aftenposten hardt ut mot NHOs forsvar av skatteparadisene. Ifølge Eriksen er NHOs holdning både en gåte og useriøst.

- Det er fint om NHO forteller nøyaktig hva som er så positivt med skatteparadiser. Skadevirkningen av skatteparadisenes virksomhet er ekstremt godt dokumentert, sier Eriksen.

Direktøren for næringspolitikk i NHO, Petter Brubakk, mener Eriksen er så fokusert på jakten på skjulte formuer at han stenger ute alle andre argumenter. Han avviser Eriksens påstand om at NHO forsvarer skatteparadiser.

- Selvfølgelig forsvarer verken NHO eller Finansdepartementet skatteparadisenes skadelige sider. Både hemmeligholdet og skattesnusket vil vi alle bekjempe, sier Brubakk til E24.

- Ser ikke helheten

Brubakk mener Eriksen og resten av medlemmene i Kapitalfluktutvalget har blitt for opptatt av skattespørsmålet.

- Meningen var at utvalget skulle se på hvordan vi kan stoppe kapitalflukten fra u-landene gjennom skatteparadisene, men man ble for ensidig opptatt av skatt på lovlig opptjente penger, sier Brubakk.

Det var i juni at Kapitalfluktutvalget leverte sin rapport om skatteparadiser. Utvalget var nedsatt av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, med Norad som sekretariat og Eva Joly som sentralt medlem. Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim var og med i utvalget.

Brubakk i NHO mener utvalget har glemt å se på skatteparadisenes positive bidrag.

- Et eksempel på skatteparadisenes flere funksjoner er for eksempel den norske stats eget investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland som gjør sine investeringer via akkurat disse statene. Det gjør de ikke for å unngå skatt, argumenterer Brubakk.

- Trenger bedre infrastruktur

Han viser til at de fleste u-land beskatter næringsvirksomhet på egen jord, men vedgår at den økonomiske infrastrukturen ofte har store mangler.

- Nettopp derfor arbeider OECD for å utvikle robuste skattesystemer også i tredjeland. Det samme sier Norad. U-landene trenger både bistand og business og det må satses på å bedre den økonomiske infrastrukturen, sier Brubakk.

Han mener man må videreføre og forsterke OECDs arbeid med større åpenhet samt bedre mekanismer for å hindre dobbeltbeskatning.

- Da vil det bli mindre behov for ressurskrevende skatteplanlegging, sier Brubakk.

Les Per Valebrokks kommentar: Postkort fra Paradis

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Må fremlegge bevis

  2. Kapitalfluktutvalget: Knust i høring

  3. Lavtrykk på økonomibarometer:NHO ber om klare budsjettgrep

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Oljegiganter gjemmer selskaper i skatteparadis

  6. Oljegiganter gjemmer underselskaper i skatteparadis