Ser svakere jack up-marked

Finansdirektøren i Seadrill sier at den lave oljeprisen påvirker aktivitetsnivået og spår mykere jack up-marked.

Publisert:

Finansdirektør Trond Brandsrud i Seadrill

OSE

SDRL

sier markedet for dypvannsrigger fortsatt er sterkt, men ser et svakere jack up-marked idet oljeprisen beveger seg mot 50 dollar fatet.

Et fat Brent-olje handles til 51,6 dollar fatet i 12.50-tiden onsdag, mot en topp på 147 dollar i sommer.

- Alle innen denne sektoren merker at oljeprisen går ned og at det påvirker aktivitetsnivået, sier Brandsrud til Reuters.

Dypvannsegmentet veldig robust

- I 2010 vil vel 2/3 av våre inntekter komme fra dypvannsegmentet. Der ser vi at det fortsatt er veldig robust, sier han.

- Det er upåklagelig interesse for en dypvannsrigg med oppstartsmuligheter i 2010 for det er veldig få av de tilgjengelig, sier Brandsrud med henvisning til West Gemini som leveres fra Samsung-verftet i andre kvartal 2010.

Boreskipet har ennå ikke fått kontrakt.

- Markedsbalansen er robust og det er ganske mange som skal sikre kapasitet og det er relativt få rigger tilgjengelig.

Leveranse av dypvannsrigger

Seadrill meldte nylig at det har tatt levering på fem av åtte dypvannsenheter med planlagt levering i 2008, mens de tre neste ventes levert innen utgangen av januar 2009.

- Det siste datapunktet var Transocean som for et par uker fikk en kontrakt midt på 600-tallet med oppstart i 2011 med Exxon. Det er ikke 700-tallet, men på det absolutt høyeste nivået vi har sett så langt. Om det skal videre opp vil tiden vise, men vi ser ikke noen fundamentale svakhetstegn for flytere, i hvertfall ikke på dypt vann, sier Brandsrud.

Mykere jack up-marked

Brandsrud er ikke like optimistisk til markedet for jack up-rigger der Seadrill har åtte enheter i operasjon og ytterligere fire under bygging.

- På oppjekkbare rigger har det også tradisjonelt vært et mye mer volatilt marked. Der er det kanskje ting som tyder på at det markedet vil bli litt mykere, sier han.

Ifølge Seadrills siste oppdaterte flåteoversikt fra 28. august har tre av jack up-riggene nylig gått av kontrakt eller er iferd med å gå av kontrakt.

Brandsrud sier antallet rigger gjør at Seadrill ikke melder om mindre kontrakter av en viss verdi.

- Ariel har vi meldt om, den har fått kontrakt i Vietnam. På Ceres har vi fått noen mindre kontraktforlengelser i Vest-Afrika. Kontrakten er kort, så der jobber vi med en forlengelse. Prospero har fått en forlengelse, men den er mindre, så det har vi ikke gått ut med, sier Brandsrud.

Seadrill kommer med tall for tredje kvartal på mandag.

Publisert: