NORGES BANK KUTTER RENTEN 0,5: Varsler mange rentekutt

Norges Bank vil kutte renten mange ganger det neste året.

Publisert: Publisert:

Norges Bank kuttet renten til 4,75 prosent onsdag. I løpet av det neste halvannet året skal det komme seks kutt til. Det varsler sentralbanken selv, i sin pengepolitiske rapport, som ble publisert klokken 14.

Les også: Kutter renten 0,5 prosentpoeng

Likevel stiger pengemarkedsrentene noe.

- I markedet var det priset inn en rente på drøyt 3 prosent i løpet av et år. Nå sier Norges Bank at den i stedet tror på snaut 4 prosent, sier Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand til E24.

Men dagens prognoser ligger milevis fra dem banken presenterte i juni. Den gangen trodde banken mest på flere renteøkninger utover høsten.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Kutt i desember

I fjerde kvartal i år tror Norges Bank at styringsrenten blir på 4,95 prosent i gjennomsnitt, og at den skal falle til 4,49 prosent i snitt i første kvartal neste år.

- Det vil komme et kutt på 0,25 prosentpoeng i desember, og det ser ut til at de også planlegger kutt på 0,25 prosentpoeng i mars, sier makroøkonom i DnB Nor Markets, Kyrre Aamdal, til E24.

Deretter tror han at kuttene vil bli etterfulgt av ytterligere noe mer kutt utover sommeren og høsten.

Vokter over kronen

Chen er likevel ikke sikker på om Norges Bank kommer til å gjennomføre de varslede kuttene.

- Banken sier at den overvåker kronekursen nøye. Den venter at kursen skal styrke seg. Hvis ikke det skjer, kan flere av rentekuttene stå i fare. Og hvis finanskrisen roer seg, bør banken holde renten høy for å hindre at inflasjonen stiger, sier Chen.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: