Venter kraftig amerikansk rentekutt

Det elendige amerikanske arbeidsmarkedet forsterker troen på et rentekutt på minst 0,75 prosentpoeng.

Publisert:

I pengemarkedet prises det nå inn at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil smelle til med et skikkelig rentekutt i påsken. Hele 0,75 prosentpoeng kan styringsrenten bli kuttet med i påsken.

Og mot sommeren kan det komme mer.

- Markedsaktørene venter nå at styringsrenten skal settes helt ned til 1,75 prosent i løpet av sommeren, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til E24.

I dag er styringsrenten i USA 3,0 prosent.

Arbeidstall forterker kutt-troen

Fredag klokken 14.30 kom tall som viser at utviklingen på det amerikanske arbeidsmarkedet går verre enn selv de største pessimistene fryktet. Det øker sannsynligheten for kraftige rentekutt.

Les også: Elendige jobbtall fra USA

Tallene viser at sysselsettingen utenfor landbruket (non-farm payrolls) falt med 63.000 personer i februar, mens det var ventet en oppgang på 25.000 personer.

Makroøkonom Chakeb Syed i Handelsbanken har i flere uker ment at USA er i resesjon, og tar dagens tall som en bekreftelse.

- Disse tallene er omtrent så dårlige som de kunne blitt. Det hender man finner halvtrøst i slike tall, men ikke denne gangen. Dette er helt feil retning, og bare forsterker resesjonen, sier Syed til E24.

Syed venter også rentekutt - allerede når Fed samles 18. mars.

- Jeg tror Fed kommer med et kutt på minst 0,50 prosentpoeng, sier Syed.

Normalt stiger sysselsettingen i verdens største økonomi med om lag 150.000 personer i måneden.

- Tallene sier veldig mye om temperaturen i amerikansk økonomi. Det er den beste temperaturmåleren for arbeidsmarkedet, og er også en viktig indikator for resten av økonomien, sier Orskaug.

Les også: - Alt ser negativt ut

Ledigheten

Derfor legger også Fed stor vekt på sysselsettingstallene.

- Arbeidsledigheten har steget kraftig de siste månedene. En tilsvarende økning i ledigheten har tidligere alltid ført til en tilbakegang eller resesjon i amerikansk økonomi, sier Orskaug.

Arbeidsledigheten i USA var 4,9 prosent i januar. Økonomene venter en økning til 5,0 prosent i februar. Dette blir i tilfelle det høyeste på to år.

Nytt nødkutt?

Ifølge Orskaug går det rykter i finansmarkedet om at Fed vil kutte renten før rentemøtet i påsken.

- Vi tror ikke det kommer noe nødkutt, og man skal ha stor selvtillit for å spå det. Men vi fikk et kraftig nødkutt i januar, også det er rykter. Det kan ikke utelukkes, sier Orskaug.

Sysselsettingstallene kommer klokken 14.30 norsk tid. E24 dekker saken.

Les også:

Publisert: