G20-TOPPMØTE: Kinas nest største handelsoverskudd i år

Dagen før G20 toppmøte leverte Kina et handelsoverskudd på over 158 milliarder kroner.

Publisert:

Kina hadde i oktober et handelsoverskudd på 27,1 milliarder dollar (158,2 milliarder kroner) - det nest største overskuddet hittil i år.

Det var samtidig langt bedre enn forventet. Ifølge en undersøkelse gjort av Bloomberg spådde 27 analytikere et handelsoverskudd på 25 milliarder dollar.

Kinas eksport steg med 22,9 prosent i forhold til samme periode i fjor, mens importen steg 25,3 prosent.

- Kinesisk eksport og import fortsetter rekordveksten, dermed trosser Kina bekymringen rundt svakere etterspørsel, i både inn- og utland, sier Brian Jackson i Royal Bank of Canada til Bloomberg.

Hindrer global vekst

Tallene ble lagt frem dagen før toppmøtet i Seoul. Der skal G20-lederne diskutere overskudd på handelsbalansen og valutarestriksjoner som hindrer global vekst.

USA ønsker at G20-landene skal enes om at man ikke skal kunne ha for store overskudd på sine handelsbalanser. Tiltaket er klart rettet mot Kina som har store overskudd, delvis siden den kinesiske valutaen holdes lav av Kinas myndigheter. USA ønsker at yuanen skal styrke seg mot dollar for å bedre USAs konkurransekraft.

Les også: Kina raser mot USAs pengetrykking

- Rebalanseringen av Kinas økonomi har en veldig lang vei å gå - den har nesten ikke startet engang. I normale omstendigheter ville verden kanskje vente. Men ikke når kjemper som USA sliter med veldig høy arbeidsledighet, sier Mark Williams, økonom i Capital Economics.

Undervurdert yuan

Yuanen steg 0,1 prosent til 6,6365 per dollar i Shanghai onsdag. Det er det høyeste nivået siden 1993.

Kinesisk valutapolitikk vil være et sentralt tema på toppmøte i Seoul.

Amerikanske økonomer har anslått at yuan er mellom 25 og 40 prosent undervurdert, og mener dette gir kinesisk eksportnæring en urettferdig fordel i den internasjonale konkurransen.

Les også: Kraftigste yuan-hopp på over fem år

Kina kritiserer USA

Før helgen kom kineserne med kritikk til USAs tiltak og tirsdag meldte kinesiske myndigheter at de vil iverksette nye tiltak for å stoppe det de betegner som en spekulativ valutabruk og løssluppen pengepolitikk.

En svakere dollar betyr at verdien av amerikanske statsobligasjoner for utenlandske investorer, slik som Kina som eier milliarder av amerikanske statsgjeld, minker. Det liker kineserne dårlig.

Et annet problem er at de 600 milliardene vil finne veien til andre investeringer, og mange regner med at det blir i fremvoksende markeder som Kina. Dermed øker faren for at disse landene blir overopphetet.

Les også: - Verden burde takke USA

Flere nyheter på E24

Publisert: