SKIPSREDER ELISABETH GRIEG: Mener Spetalen er egoistisk

Elisabeth Grieg kritiserer EU-motstanden til Øystein Stray Spetalen.

JA TIL EU: Elisabeth Grieg er ikke i tvil om hvor hun står.
  • E24
Publisert:

- Jeg synes debatten Spetalen har dratt i gang, er viktig og nyttig, og han skal ha honnør for det. Når det gjelder Europa-spørsmålet, er jeg uenig med ham i at vi skal lukke oss inn i Norge og sitte på vår egen pengesekk, sier Elisabeth Grieg til Dagens Næringsliv.

Den tidligere presidenten i Norges rederiforbund er i dag styreleder i familieselskapet Grieg Shipping Group. Hun leder dessuten Europabevegelsens nye resursgruppe for EØS-spørsmål.

Kommentaren hennes faller etter at Øystein Stray Spetalen, gjennom mange år en av landets mest kjente aksjespekulanter, for to dager siden tok et oppgjør med uhemmede markedskrefter. Han mente at et system hvor folk flest må ta regningen for investorers feilinvesteringer, ikke er bærekraftig.

Spetalen: - Kapitalismens undergang

Spetalen langet også ut mot EU. Han mente at det er en lykke for Norge at vi ikke er med i EU og ikke har gitt fra oss kontrollen over egen pengepolitikk. Grieg reagerer sterkt på EU-motstanden.

- Det er en egoistisk holdning å innta, og det står i motsetning til det Spetalen egentlig prøver å få frem; nemlig at det ikke er de få, rike som skal tjene på systemet. På denne måten slår han ihjel sin egen argumentasjon. Jeg har tro på fellesskapsløsninger, sier Grieg.

Får rederstøtte

Samtidig støtter hun Spetalen i at det å være privat investor skal ha to sider.

- Det er kapitalistene som skal ta risikoen. De får oppsiden, men da de også ta nedsiden og tapene som følger. Det er et viktig prinsipp, sier Grieg.

Også fra annet rederhold får Spetalen støtte. Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen er tydelig på at spekulantene har fått slippe for billig unna denne gangen.

- En god produksjonsbedrift skal først og fremst være god til å produsere, men i løpet av et år kan svingninger, forårsaket av spekulanter, rasere alt det slitet man legger ned i løpet av et år, sier Wilhelmsen til E24.

Wilhelmsen: - Spekulanter kan rasere alt

Han peker også på staten rolle.

- Kapitalismen skal selvsagt ikke redde de som har gjort dårlige investeringer. Det skal belønnes de som har gjort gode investeringer. Vektarmen har vippet for langt over i en retning. Politikerne har ikke stått i mot de finansielle aktørene, de har ikke forhandlet sterkt nok mot den, sier han.

Med åpne armer

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar vel imot debatten fra Spetalen. Samtidig påpeker han at det er Spetalen som er blitt enig med ham, ikke omvendt.

- Jeg synes det er rørende å se hvor mange representanter for frie markedskrefter som nå kommer løpende og ber staten regulere markedet, sa Stoltenberg fredag.

Stoltenberg:

- Det er verdt å nevne Reagans berømte ord da han sa at det ikke er staten som er løsningen på problemet, men at det er staten som er problemet. Dette ble starten på tre tiår med naiv liberalistisk tro på markedet som den styrende kraften i samfunnet, sa Stoltenberg.

Statsministeren mener, som Spetalen, at den norske håndteringen av bankkrisen på 80- og 90-tallet var forbilledlig.

- Spetalen viser til den skandinaviske modellen for å redde bankene. Og det er en politikk som jeg og Sigbjørn Johnsen argumenterer sterkt for når vi snakker om finanskrisen i internasjonale fora. Under bankkrisen i Norge reddet staten bankene, men de private aksjonærene ble nullet. Da var det staten og fellesskapet som fikk gevinsten, sa Stoltenberg.

Ikke mot redningspakker som sådan

Nettopp dette er Spetalens ankepunkt. Han reagerer sterkt på at den amerikanske staten tok regningen for flere storbanker da finanskrisen kom, fremfor å la dem gå konkurs.

- De skulle bare latt disse bankene gått rett ned. Man skulle valgt den skandinaviske modellen ved at staten fikk kontroll over bankene slik at staten satt igjen med gevinsten. Den skandinaviske gjeldssaneringen i Norge, Sverige, Danmark og Finland i 1992 var en kjempesuksess, sa Spetalen.

Overfor E24 presiserte Spetalen at han ikke er mot redningspakker som sådan, men at da må også skattebetalernes penger ta del i oppsiden.

- Jeg mener at den utviklingen det kapitalistiske system har utviklet der enkelte grupper skal få krisepakker betalt av skattebetalerne, er urettferdig, uttalte Spetalen til E24.

Fagøkonomer ikke enige

Fra fagøkonomhold møter imidlertid Spetalen mer motgang.

Økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo mener Spetalen tar feil når han ensidig kritiserer redningspakkene. Moene mener krisen kunne blitt verre uten. Samtidig mener han at Spetalen har flere gode poenger.

- Hvis man ser på utviklingen fra 1980-tallet til i dag, har den ene prosenten av verdens rikeste økt sin andel av den totale verdiskapningen. Spetalen er inne på et viktig poeng når han sier at de rikeste skaper systemet for deretter å berike seg på det, og så sender regningen til folk flest, sier Moene til E24.

LES OGSÅ:

Økonomiprofessor Ola Grytten: - Spetalen tar feil om krisepakkene

Sjeføkonom Petter Eilif de Lange: - Redningspakkene forverrer krisen


Les flere nyheter fra E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Jeg synes det er rørende

  2. Folket må få gevinsten av redningspakkene, mener Stray Spetalen

  3. - Spekulanter kan rasere alt

  4. - Spetalen tar feil om krisepakkene

  5. Spetalen har 1,6 mrd. i banken