URO I MARKEDENE: Spår hardt børsfall i dag

Det ligger an til en svært dårlig start i de europeiske aksjemarkdene.

Publisert:

En elendig fredag i USA etterfulgt av kraftig børsfall i Asia mandag morgen, gjør at også de europeiske investorene ser ut til å få en tung start på sin uke.

Reuters melder at finansielle veddemål på børsåpningen tyder på at Englands Ftse 100-indeksen kan starte dagen med en nedtur på 1,7 prosent, tyske Dax 30 kan falle 1,3 prosent og franske Cac 40 er spådd ned 2,2 prosent.

Fremtidshandelen (futurene) tegner et ligende bilde. Eurostoxx 50 er ventet ned 1,4 prosent, Dax er ventet ned 1,2 prosent og Cac er ventet ned 1,8 prosent.

I Oslo kan børsfallet bli på cirka 1,5 prosent hvis meglerhuset Netfonds treffer med sine spådommer.

- Vi tror Oslo Børs åpner ned i dag. Vårt fair value-estimat for hovedindeksen er 343,2 poeng, ned 1,5 prosent. Aksjene på Wall Street falt "tungt" fredag kveld, noe som bidro til kraftig aksjefall i Asia i natt. Investorene i Europa må dermed belage seg på nok en negativ børsåpning. Euroen handles nå på 1,19 mot dollaren, ned fra fredagens nivå på 1,2, skriver Netfonds i sin morgenrapport.

Estimatet er beregnet klokken 07.00 og relaterer seg til hovedindeksen klokken 09.05.

Følg børsåpningen med E24 Børs

Svake amerikanske arbeidsmarkedstall fredag er hovedårsaken til den dårlige børsstemningen. Tallene for mai viste at det ble skapt jobber i USA, men alngt færre en det økonomene spådde og håpte.

Kombinert med at Ungarn ser ut til å ha havnet i store gjeldsproblemer, utløste det en kraftig nedtur på Wall Street fredag. Dow Jones-indeksen falt 3,2 prosent, mens den japanske Nikkei-indeksen falt 3,7 prosent.

Også andre bevegelser understreker investorenes uro.

Euroen fortsetter å svekke seg og omsettes for 1,924 dollar mandag morgen. Samtidig har også oljeprisen falt siden fredag ettermiddag. Et fat med nordsjøolje handles for 71,1 dollar mandag, mens den amerikanske lettoljen ligger omtrent 1 dollar lavere.

Følg oljeprisen med E24 Børs

Les også: Kraftig børsfall

Flere nyheter på E24.

Publisert: