Kraftig kritikk mot Bjarne Håkon Hanssens lobbyvirksomhet

Tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) får kraftig kritikk fordi han har drevet lobbyvirksomhet mot regjeringens forslag om nye barnehageregler.

Publisert:

De nye reglene skal hindre såkalte barnehagebaroner å tjene seg rike på å drive private barnehager.

Hanssen jobber i rådgivningsfirmaet First House, som er engasjert av den store private barnehageeieren Espira for å gi råd om hvordan regjeringens forslag kan stoppes.

Ifølge NRK skal Hanssen selv ha ringt til partifeller på Stortinget om saken.

– Jeg synes dette er helt forkastelig og politisk umoralsk, sier Hanssens partifelle Marit Nybakk.

Hun mener det er "umoralsk å selge opparbeidet kompetanse og kunnskap bak kulissene etter å ha gått inn i politikken av overbevisning".

Nybakk støttes av SVs Akhtar Chaudhry.

– Vi har alltid ment at en statsråd ikke bør kunne drive lobbyvirksomhet mot en regjering han eller hun går ut av. Enhver statsråd som går av, bør ha et støtt moralsk ståsted. Det har ikke Hanssen her, sier Chaudhry.

Styremedlem Kai Jordahl i Espira bekrefter at Hanssen har vært involvert i saken. Han har blant annet gitt en innføring i politiske prosesser

I høringsuttalelsen Espira har sendt til regjeringen truer selskapet med å legge ned de 6.500 plassene selskapet driver. 1.800 ansatte vil bli berørt dersom selskapet legger ned sine 60 barnehager.

Høringsuttalelsen som Espira har skrevet er, ifølge NRK redigert av Hanssen.

Bjarne Håkon Hanssen har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK. (©NTB)

Publisert: