Grekere tømmer bankene foran nyvalg

Køene vokser foran minibankene i Hellas. Grekerne tar ut flere hundre millioner euro hver dag, samtidig som de forbereder seg på et nyvalg som kan føre til utmarsj fra det europeiske valutasamarbeidet.

JAGER MUSIKANTER: En bankansatt jager bort en ung gatemusikant fra minibankkøen i Aten 2. mai i år.

ARIS MESSINIS
  • NTB
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Uttakene de siste dagene har ligget på mellom 100 millioner og en halv milliard, sier bankfolk ifølge meldinger i greske medier tirsdag. Mellom fem og seks milliarder ble tatt ut av bankene i løpet av mai, og situasjonen har ikke bedret seg i juni.

Hellas har de siste to årene vaklet fra den ene økonomiske krisen til den andre, og det har vært snakket åpent om fare for en statskonkurs. Mange grekere er rasende på politikerne, som får skylden for stigende arbeidsløshet og synkende lønner.

Nyvalg

Søndag skal det holdes nyvalg, og hovedspørsmålet i valgkampen har vært om Hellas skal si ja eller nei til kravene fra EU og det internasjonale pengefondet IMF om nye og harde tilstramninger i økonomien. Hovedmotstanderne er svært uenige.

Det konservative partiet Nytt Demokrati vil reforhandle deler av pakken der EU og IMF lover hjelp i bytte mot tilstramninger. Det fremadstormende venstreradikale Syriza sier blankt nei til dette.

- Hold avtalen med EU

Tirsdag sier lederen for Syrizas mest sannsynlige koalisjonspartner dersom venstresiden vinner valget til helgen, Demokratiske venstre, til CNBC at partiet kun vil støtte Syriza hvis partiet hvis de lover å stå ved avtalen med EU og IMF.

- Vi oppfordrer Syriza til å redefinere sin posisjon, sier Fotis Kouvelis i det EU-vennlige partiet til CNBC.

Kouvelis understreker at partier ønsker å endre avtalen med EU og IMF og se på flere av betingelsene i avtalen på nytt.

- Men vi ønsker at dette skal skje gjennom en avtale med EU. Dette prinsippet kan vi ikke gå tilbake på, sier han.

Han oppfordrer Syriza om å forklare velgerne hva partiet har tenkt om faren for at landet kastes ut av eurosonen som en følge av en ensidig opphevelse av låneavtalen med EU og IMF.

Frykt for spredning

I finansmarkedene er det nå betydelig frykt for at valget i Hellas vil føre til at landet går ut av eurosamarbeidet og at det skal føre til en tillitskrise for spanske banker som selv ikke krisepakken på 100 milliarder euro Spania fikk i helgen vil hindre.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport tirsdag at helgens krisepakke til spanske banker har fått bankene på tryggere grunn, «men vil ikke hindre forsterket kapitalflukt dersom innskytere og andre etter en mulig «Grexit» blir mer nervøse for en «Spexit».

Administrerende direktør Charles Dallara sa i et intervju med CNBC mandag at han tviler sterkt på at Hellas går ut av eurosonen etter helgens valg.

- Tviler på «Grexit»

Han påpeker at selv ikke de mest radikale politiske lederne i Hellas nå snakker om å forlate eurosonen. Og han tror de EU-ledernes som tidligere har flørtet med ideen om at en «Grexit» kan være en attraktiv måte å kvitte seg med det greske problemet har ombestemt seg.

Han mener politikerne nå innser at de må holde Hellas i eurosonen hvis de skal ha håp om å stabilisere den økonomiske situasjonen i EU.

Fotis Kouvelis i Demokratiske venstre påpeker i intervjuet med CNBC at han tror EU vil gå med på en reforhandling av de beinharde kravene til budsjettkutt som ligger i grekernes avtale om kriselån fra EU og IMF.

Han viser blant annet til at den fransk-tyske alliansen i EU er svekket etter at Francois Hollande vant presidentvalget i Frankrike og at behovet for økonomisk vekst gjør at EU kan gå med på revisjoner i avtalen med Hellas.

Les også: Ekspert: - Hellas kan bli mørklagt

Les også: Obama: - I alles interesse at Hellas blir i eurosonen

Les også: Papademos frykter økonomisk katastrofe i Hellas

Publisert:

Flere artikler

  1. Hellas' president i krisesamtaler med småpartiene

  2. Hellas kan få nyvalg om vel en måned

  3. Krisesamtaler i Atens presidentpalass

  4. Annonsørinnhold

  5. Unngår regjeringskrise- i første omgang

  6. Velger Hellas teppefall?