Norge vurderer å bryte helikopterkontrakt

Norge vurderer å bryte milliardkontrakten med den italienske helikopterprodusenten NH Industries. Årsaken er at leveransen av 14 helikoptre til Forsvaret er over seks år forsinket.

ERSTATTES: Forsvarets NH90-helikoptre skal erstattes, men forsvarsminister Espen Barth Eide sliter med forsinkelser.
 • NTB
Publisert:

Norge har kun mottatt ett helikopter. Nå er forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i ferd med å få nok. Før sommeren ba Eide Luftforsvaret lage en rapport om hvilket helikopter som kan brukes som erstatning for de bestilte NH90-helikoptrene. Svaret foreligger nå i form av en rapport som peker ut to modeller av det amerikanske Sikorsky Seahawk-helikopteret, skriver Aftenposten.

Oberstløytnant Per Egil Lindqvist, fungerende sjef i utviklingsstaben i Luftforsvarsstaben, understreker at man fortsatt håper på NH90 fra Italia, men han forteller at Forsvaret nå skal be om et pristilbud fra Sikorsky.

Eide skal ta den endelige beslutningen.

– Vi mener fortsatt at NH90 er en optimal plattform og ønsker at vi får levert det. Men det er altså grenser for vår tålmodighet, sier Eide.

Helikoptrene skal benyttes av Kystvakten og av Marinen. På fregattene skal helikoptrene sørge for at våpensystemene kan utnyttes fullt ut. På kystvaktskipene skal helikoptrene utgjøre en helt avgjørende rolle som overvåker av fiske i norsk territorialfarvann.

Helikoptrene som i dag følger kystvakten, Lynx, synger på siste verset og ifølge avisen er det tilfeller der man har kun ett helikopter til disposisjon.

LES OGSÅ:

 • USA-støtte til norske missiler for F-35
 • Forsvarsdepartementet sa nei til Boeing-møte
 • Eide vil ha sammenslutning av F-35-kjøpere
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kystvakten sterkt bekymret for helikopterberedskapen

 2. Punger ut for militært redningshelikopter

 3. Truer med å bryte helikopterkontrakt

 4. Norge tjener på danskenes helikopterkrise

 5. Betalt innhold

  Ingen feil funnet, helikoptertrafikken normaliseres