Sveitsiske franc passerte krise-nivå

Francen gikk forbi grensen sentralbanken har sagt den aldri skal passere.

GULVET: Francen ble handlet under det absolutte gulvet, satt av den sveitsiske sentralbanken. Her er en valtuatrader i Paris og dagens laveste notering innfelt - 1,998 euro. Grensen satt av den sveitsiske sentralbanken er 1,200 euro.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Den 6. september i fjor meldte den sveitsiske sentralbanken at det ikke ville bli tolerert en eurokurs under 1,20 franc.

Dette ble det nye gulvet for euro mot egen valuta. Dette for å sikre at sveitsiske eksportbedrifter ikke skulle bli et offer for landets sterke valuta.

Strategien har fungert. Helt til skjærtorsdag, da francen for første gang falt under grensen og i løpet av noen få sekunder ble handlet så lavt som 1,1998.

Sentralbanken sier i en uttalelse at de fortsatt vil kjøpe utenlandsk valuta for å presse ned verdien på egen valuta, og valutatradere melder at sentralbanken nå igjen kjøper euro i markedet.

E24 Børs - Følg francen direkte

Gulvet

Det var i fjor høst at Den sveitsiske sentralbanken (SNB) fikk nok av den rekordsterke valutaen, som kom etter en periode med sterk markedsuro som fikk aktørene i valutamarkedet til å søke seg til trygge havner.

«Den nåværende massive oververdsatte sveitsiske francen utgjør en akutt trussel mot den sveitsiske økonomien. Den innebærer også en risiko for at det oppstår deflasjon (fallende priser, journ. anm.) fremover», skrev SNB i en kommentar.

I etterkant har sentralbanken brukt mange milliarder euro for å forsvare dette gulvet.

Vil ha samme system til Norge

David Bloom i HSBC mener at Norge må gjøre som Sveits.

FALT: Plutselig begynte sveitsiske franc å styrke seg mot euroen torsdag ettermiddag.

«Den norske sentralbanken har en kamp foran seg», het det i en rapport sendt ut til bankens kunder mandag.

Første slag i denne kampen, som er for å unngå at den norske kronen blir for sterk, var da Norges Bank helt uventet kuttet renten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent 14. mars.

Dette mener Bloom ikke lar seg gjøre igjen, og at Norges Bank må bruke sterkere lut.

«Den voksende finansielle ubalansen vil gjøre det mye vanskeligere å kutte renten igjen, noe som indikerer at fremtidig krone-styrkelse vil kreve en annen strategi; et valutagulv à la Sveits for euroen».

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Storbank: Norge må gjøre som Sveits

  2. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

  3. Minusrente i Sveits gir rekordsterk krone

  4. Sveits gir opp å forsvare egen valuta

  5. Her «taper» Sveits 444 milliarder kroner