Høyre mest tilbake på ny meningsmåling

Høyre går mest tilbake på en ny meningsmåling, men er likevel jevnstort med Arbeiderpartiet, som står på stedet hvil.

KRYMPER: I en av de siste meningsmålingene før valgdagen går Erna Solbergs parti Høyre tilbake.
  • NTB
Publisert: Publisert:

På Aftenpostens siste partibarometer før valget, utført av Respons, går Høyre tilbake med 3,1 prosentpoeng til 28,2 prosents oppslutning. Det er fattige 0,1 prosentpoeng bak Arbeiderpartiet, som oppnår 28,3 prosents oppslutning (fram 0,1).

Fremskrittspartiet går fram med 0,2 prosentpoeng og får 14,1 prosents oppslutning. Det er dermed ikke noe blåblått flertall på Stortinget på denne målingen, men de blåblå trenger bare støtte fra Venstre for å få flertall.

Venstre mest fram

Venstre går nemlig mest fram på denne sistedagsmålingen, med 2,1 prosentpoeng. Og med en oppslutning på 6,7 prosent får partiet 12 stortingsmandater, ti mer enn i dagens storting.

KrF går tilbake med 1 prosentpoeng og får 5,3 prosent. SV synker igjen, denne gangen med 1,1 prosentpoeng, og får 4,8 prosent, noe som gir partiet et lite pusterom i forhold til sperregrensen. En undersøkelse fra lørdag viser imidlertid at SV har den største andelen usikre velgere blant partiene på Stortinget, så på valgdagen kan fortsatt hva som helst skje. Flere profilerte SV-politikere står i fare for å falle ut av Stortinget.

Sp går fram med 1 prosentpoeng til en oppslutning på 5,9 prosent. Rødt er fortsatt inne med ett mandat etter at partiet går fram med 0,4 prosentpoeng til 1,6 prosent.

- Bortkastet å stemme Ap

Miljøpartiet De Grønne havner rett under sperregrensen på denne målingen. Partiet går fram med 0,7 prosentpoeng og får 3,9 prosent, noe som gir dem tre stortingsmandater. Partiet mangler bare rundt 3.000 stemmer for å komme over sperregrensen og kan da sikre seg mellom sju og elleve mandater.

Det får partiets listetopp Rasmus Hansson til å slå fast at det er bortkastet å stemme på Ap nå som alle målinger i lengre tid har vist borgerlig flertall. Han ber miljøbevisste velgere om å bruke stemmeretten taktisk.

- Vi inviterer velgerne med på en unik mulighet til skape grønn historie, heller enn en rødgrønn nedtur. En stemme på Arbeiderpartiet endrer lite nå. Men for oss er hver eneste stemme uhyre verdifull. Bryter vi sperregrensen, skal vi skape en historisk kursendring i Norge for fremtidens generasjoner, sier Hansson til NTB.

Denne målingen gir de rødgrønne regjeringspartiene 68 stortingsmandater – og den borgerlige siden 97 mandater. Det er altså et klart ikke-sosialistisk flertall på Stortinget på denne sistedagsmålingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Frp går kraftigfrem på ny måling

  2. Borgerlig nedtur i ny meningsmåling

  3. Ny svak måling for Høyre og Frp

  4. Knapt borgerlig flertall på lørdagens TV 2-måling

  5. Høyre går mot brakvalg