Italienske protestvelgere snur seg til komiker

Luta lei av politiske skandaler, krise og brutte løfter har italienske velgere vendt seg i hopetall til komikeren og populisten Beppe Grillo for et alternativ.

POPULÆR KOMIKER: Komikeren Beppe Grillo og partiet Femstjernersbevegelsen ligger som nummer tre på meningsmålingene før valget i Italia.

Stefano Rellandini
  • NTB
Publisert: Publisert:

Protestpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) har på bare noen år gått fra ingenting til å bli en bevegelse med politisk tyngde i Italia.

Ledet av den 64 år gamle komikeren Beppe Grillo har M5S lagt seg som nummer tre på meningsmålingene før valget 24. og 25. februar. Det er foran avtroppende statsminister og teknokrat Mario Montis partikoalisjon.

Folkemøter

Mens de etablerte politiske lederne profilerer seg på TV-debatter og -taler, har Grillo slått seg opp på sosiale medier og gjennom store folkemøter. Italienere har møtt opp i titusentall på piazzaene for å høre ham ta et oppgjør med korrupsjon og raljere med det bestående.

– Jeg stemmer på den eneste nye, på Grillo. De andre lover og lover, nå vil jeg se hva Grillo kan gjøre med et nytt program, sier kaféeier Giancomo de Santis (35) i Roma og innrømmer det godt kan være at Grillo ikke har brutt løfter ennå fordi han ikke har hatt mulighet til det.

Men de Santis er et typisk eksempel på protestvelgerne Grillo tiltrekker seg: Han lot være å stemme i forrige valg i frustrasjon over manglende endringer og innfridde løfter.

Til massene

Med sitt store grå skjegg og bustete grå hårmanke beskrives Grillo som en bjørn av en mann. Med en fortid som komiker vet han hvordan man snakker til store folkemengder og får massene med seg. Selv kaller han seg italiensk politikks antikrist.

Han startet sin politiske løpebane med Femstjernersbevegelsen i 2009 og har nådd titusenvis av velgere gjennom en svært populær blogg.

Grillo sto også i spissen for den politiske markeringen «V-dagen» i Italia, der V står for «vaffanculo» – dra til helvete. Tusenvis av demonstranter deltok på markeringer i 2007 og 2008 der korrupte politikere og partiske medier fikk passet sitt påskrevet.

Klovn

Han snakker rett fra levra og i harde ordelag, og kritikken rammer både høyre og venstre i italiensk politikk. Samtidig profilerer han seg som et grønt alternativ innblandet en god dose euroskepsis.

Kritikere ser ham som en politisk klovn som scorer enkle poenger på å kritisere det bestående uten å ha særlig konkrete løsninger på Italias problemer.

Men med en oppslutning på rundt 16 prosent er det vanskelig å avvise at bjørnen er i ferd med å opparbeide seg politisk pondus.

Italienerne venter nå hva protestpolitikerne kan få til fra nasjonalforsamlingens seter.

Les også:

Bedriftsleder: Frankrike har pene damer, men ingen forretningssans

Slik endte den italienske valgkampen

Merkel til Norge med synkende eurofeber

Disse kniver om makten i Italia

Publisert:

Flere artikler

  1. - En svært delikat situasjon for landet

  2. Grillo fremmer krav i Italia

  3. Disse kniver om makten i Italia

  4. - Bare en gærning vil bli statsminister nå

  5. Grillo-parti vil haregjeringsmakt