Presidentvalg i Italia splitter venstresiden

Den tidligere fagforeningstoppen Franco Marini (80) er favoritt til å bli Italias nye president med støtte fra blant annet Silvio Berlusconi. Det skaper stor misnøye i deler av sentrum-venstrekoalisjonen.

FAVORITT: 80-åringen Franco Marini er favoritt til å bli Italias neste president.
Publisert: Publisert:

Marini greide ikke å bli valgt i den andre avstemningsrunden i nasjonalforsamlingen i Roma torsdag. Men mangelen på klart utfall av voteringen ga de folkevalgte mer tid til forhandlinger fram mot fredagens tredje runde.

Representantene for flere av de store partiene lot være å delta i torsdagens voteringer. Den fortsatte politiske uroen i Italia, som har eurosonens tredje største økonomi, skaper uro både innenlands og blant landets EU-partnere.

LES OGSÅ: Disse kniver om makten i Italia

Bred støtte

Franco Marini er en piperøykende 80-åring som nå er president i nasjonalforsamlingens førstekammer, senatet. Han regnes som en kompromisskandidat, ettersom han støttes av både sentrum-venstreleder Pier Luigi Bersani og konservative Berlusconi.

Men i Bersanis koalisjon er det også mange som er sterkt imot dette valget. Mange av dem ville langt heller hatt Firenze-ordføreren Matteo Renzi som ny president, og saken kan gi Bersani fiender i egne rekker.

Saken blir ikke mindre innfløkt av at Renzi var Bersanis motkandidat da sentrum-venstrekoalisjonen valgte ny leder i høst. De siste ukene har han dessuten gått åpent ut og utfordret Bersani, som uten hell har forsøkt å stable en ny italiensk regjering på beina.

Flere runder

I alt 1.007 politikere har stemmerett under presidentvalget. For å vinne må en kandidat sikre seg to tredels oppslutning i løpet av de tre første valgrundene. I fjerde runde, som vil bli holdt fredag ettermiddag, trengs det bare simpelt flertall.

I den første avstemningsrunden torsdag fikk Marini 521 av de 672 stemmene han trengte for å bli valgt. I den andre runden senere samme dag fikk han ingen stemmer i det hele tatt, ettersom hans tilhengere stemte blankt for å vinne tid.

Selv om Italias president har lite formell makt, er han helt sentral når det gjelder å gi politiske ledere i oppdrag å danne ny regjering, eventuelt utlyse nyvalg. At Italia får en ny president etter Giorgio Napolitano er helt nødvendig for å få Italia ut av den sju uker lange politiske lammelsen som har herjet landet siden valget i februar.

STØTTER MARINI: Silvio Berlusconi stiller seg bak Marini som president. Her er han under avstemningen for ny president i det italienske parlimentet. Avstemningen startet torsdag 18. april.

Montis støtte

Ettersom Marini ikke bare har støtte fra Bersani og Berlusconi, men også fra eksstatsminister Mario Monti og partiet Lega Nord, er han klar favoritt. Med Marini som president øker sjansene for at Italia vil få en bred koalisjonsregjering, der både sentrum-venstre og sentrum-høyre er representert.

Imens vurderer dissidentene på venstresiden hvorvidt de i stedet skal gi sin stemme til Femstjernersbevegelsens kandidat, jussprofessor og sosialist Stefano Rodota.

Flere av kritikerne samlet seg torsdag utenfor teatret i Roma der Bersani kvelden før kunngjorde Marinis kandidatur.

– Vi vil aldri stemme på deg igjen, ropte demonstrantene med klar adresse til Bersani.

– Berlusconis garantist

Femstjernersbevegelsens leder Beppe Grillo er ikke uventet også svært kritisk til kompromisset mellom Bersani og Berlusconi. Han mener Marini er «en mann av systemet» og tror at hans fremste funksjon vil være å gi Berlusconi mulighet til å fortsette med politikk, til tross for de to pågående rettssakene mot ham.

– Han er valgt av Berlusconi. Han vil garantere at Berlusconi blir værende, sier Beppe Grillo.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no