Kypros tillater kapitalkontroll

Nasjonalforsamlingen på Kypros har vedtatt to lover som tar landet ett skritt nærmere en løsning.

VEDTOK KRISELOVER: Nasjonalforsamlingen vedtok fredag kveld at det skal opprettes et solidaritetsfond og at regjeringen kan innføre kapitalkontroll. Bildet er fra en demonstrasjon i Nikosia den 18. mars.
  • NTB
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Parlamentet på Kypros vedtok fredag kveld å tillate regjeringen å innføre kapitalkontroll for å forhindre en totalkollaps i landets bankvesen, melder Reuters.

Bankene på Kypros har vært stengt siden mandag denne uken og er tidligst ventet å åpne igjen på tirsdag.

I tillegg til kapitalkontrollen har man vedtatt å opprette et solidaritetsfond. Et slikt fond åpner for muligheten for at staten kan utstede kriseobligasjoner.

Det er fortsatt ikke tatt noen beslutning på om man vil innføre en kontroversiell enggangsskatt på bankinnskudd.

Det er ventet at en avgift på bankinnskudd på 100.000 euro eller mer må til for at at Kypros skal kunne skrape sammen de 5,8 milliarder euroene som lånetroikaen med EU og IMF i spissen krever.

Først med de kypriotiske midlene på plass vil EU gi Kypros et kriselån på 10 milliarder euro, den andre delen av krisepakken.

Den europeiske sentralbanken har varslet at de vil stanse finansieringen av banksystemet på Kypros på mandag hvis partene ikke har kommet til en enighet.

Nasjonalforsamlingen stemte tirsdag mot å konfiskere deler av folks bankinnskudd. Denne engangsskatten var et krav fra lånetroikaen med EU i spissen for at den lille øyen skulle få motta 10 milliarder euro i krisehjelp.

Dominerende banksektor

Den lille øyen har et svært bankvesen sammenlignet med størrelsen på resten av økonomien. Lave skatter har trukket til seg alt fra shippingmagnater til russiske oligarker og andre skatteflyktninger.

Turistnæringen på Kypros har også levd godt på de mange tilreisende skatteflyktningene.

Bankene på Kypros hadde investert kraftig i gresk statsgjeld. Da store deler av denne statsgjelden måtte ettergis under eurokrisen måtte bankene ta store tap som de kypriotiske myndighetene ikke kunne makte å bære selv. Derfor vendte øystaten seg til EU for hjelp.

Forhandlingene med EU og IMF begynte allerede i fjor sommer, men det er først nå at partene har kommet nær en løsning.

Nedgradert

Ratingbyrået Moody's nedgraderte tre kypriotiske banker fredag.

Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank og Hellenic Bank ble alle nedgradert, og har også blitt satt på en negativ observasjonsliste for mulig ytterligere nedgradering som følge av den økonomiske situasjonen på øyen.

«Situasjonen på Kypros er fortsatt svært usikker og risikoen for store tap har økt. Det har også sjansen for banklikvidering», skriver ratingbyrået i en uttalelse, ifølge Reuters.

Les også

Kypros' finansminister hjem fra Russland uten avtaleKypros forbereder seg på bankkollapsBank på Kypros ber om øyeblikkelig hjelpKyprioter stiller seg i kø for å ta ut pengerMandag kan Kypros miste «blodtilførselen»

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Eurolandene godkjenteredningspakke til Kypros

  2. Kypros forberederseg på bankkollaps

  3. Kypros stemte nei

  4. Russland kan sitte på nøkkel i Kypros-krisen

  5. Skjebnedag for Kypros