- Storbritannia kan forlate EU hvis Juncker blir president

Storbritannias statsminister David Cameron skal ha advart om at landet kan komme til å forlate EU hvis Luxembourgs kandidat Jean-Claude Juncker blir ny EU-president.

CAMERON ADVARER MERKEL: Statsminister i Storbritannia David Cameron mener Jean-Claude Junker er av en annen tid, og ikke har de rette egenskapene til å takle de utfordringene EU står overfor i fremtiden.

FRANCISCO LEONG
Publisert:

Det melder tyske Der Spiegel, som siterer «kilder nær deltakerne» på tirsdagens EU-toppmøte i Brussel. Cameron skal ha gitt advarselen til Tysklands statsminister Angela Merkel, som støtter Juncker.

Cameron skal ha sagt til Merkel at å velge Juncker til ny president i EU-kommisjonen ville «destabilisere hans regjering til det punktet der en avstemning om Storbritannias tilknytning til EU ville tvinge seg fram». Det er ventet at en slik avstemning vil føre til at landet forlater EU.

- En skikkelse fra 1980-tallet kan ikke løse de neste fem års problemer, skal Cameron ha sagt.

Cameron, som er under press etter at euroskeptikerne i UKIP vant EU-valget i Storbritannia, er dypt skeptisk til Juncker. Den britiske statsministeren har allerede lovet en EU-avstemning i 2017.

En talsmann for statsministerens kontor ville ikke kommentere saken overfor AFP.

Juncker regnes som en av favorittene til toppjobben, men en østerriksk avis har også spekulert på om Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kan bli EU-president som ledd i en pakkeløsning.

Les også:

Merkel vil ha Juncker som president i EU-kommisjonenNytt venstreparti skaker opp spansk politikkMarine Le Pen søker vennerCameron: EU er blitt for sjefeteYtre høyre forrykker balansen i Brussel