EU ber igjen om norsk osteendring
Forholdet til Norge er tett og stabilt, sier EU. Men så var det ostetollen, da.
Felles interesser og tett samarbeid på utenriks- og sikkerhetsfeltet, stort og pålitelig salg av norsk olje og gass til EU, godt samarbeid om klima, norsk støtte til europeisk observatørstatus i Arktisk råd: EU slår fast at forholdet til Norge er «tett og stabilt» i toårige konklusjoner som Unionens 28 EU-ministre vedtok i Brussel tirsdag.
Men det er noen knirk i de såkalte rådskonklusjonene.
EU ber Norge og de andre EFTA-landene Island og Liechtenstein nok en gang om å få fart på innføringen av nye regler og direktiver i EØS-avtalen. Og Unionen har ikke glemt Norges tolløkning på visse oster og kjøttprodukter.
Forventning
– Rådet minner om intensjonen den norske regjeringen ga uttrykk for i 2013, noe som fikk EU til å vente en oppheving av visse, skadelige avgiftstiltak, og ber Norge om å reversere disse tiltakene, skriver ministrene i sin konklusjon.
LuxLeaks-varsler sier han ikke er alene
Europaminister Vidar Helgesen (H) er ikke så overrasket over anmerkningen, men mener ikke regjeringen har lovet noe i Brussel.
– Vi ønsker å reversere, men det er et vedtak som må gjøres i Stortinget. Der har vi ikke flertall, og der ligger saken, sier han til NTB og sier seg trygg på at han ikke har skapt et feilaktig inntrykk i Brussel om at osteendring var på vei.
Etterslep
Om etterslepet av saker som venter på innlemmelse i EØS-avtalen, sier Helgesen det fortsatt er en jobb å gjøre.
Norwegian klager SAS inn for EU og Efta
– Men etterslepet er faktisk på vei ned, understreker han.
EU og Norge skal snart forhandle om nye tollfrie kvoter på landbruksprodukter, og der kommer nok ostetollen på bordet igjen. EU-ministrene slår fast i sin vurdering at de håper på «vesentlige fremskritt» i forhandlingene, som er ventet å starte på nyåret en gang.