Rousseff leder i Brasil etter svertekampanje

Med en voldsom svertekampanje mot utfordreren Marina Silva, har sittende president Dilma Rousseff tatt ledelsen på målingene foran søndagens presidentvalg i Brasil.

LEDER: President Dilma Rousseff har kjørt en voldsom tv-kampanje for å bli gjenvalgt.
Publisert: Publisert:

Lenge så det ut til at miljøaktivisten og sosialisten Silva skulle trekke det lengste strået i den første valgomgangen. Men etter en TV-kampanje brasilianske medier beskriver som en «blitzkrieg», har sittende president Rousseff tatt en solid ledelse på meningsmålingene, skriver nyhetsbyrået DPA.

– TV-tiden til kandidatene er basert på partienes oppslutning ved forrige valg, noe som gir Rousseff en voldsom fordel. Den har hun brukt på en massiv svertekampanje der hun framstiller Silva som en useriøs kandidat, sier spesialrådgiver Lars Løvold i Regnskogfondet til NTB på telefon fra Brasil.

I en meningsmåling publisert onsdag utført av Ibope, får Rousseff 39 prosent av stemmene, Silva 25 prosent og sosialdemokraten Aecio Neves 19 prosent, melder Reuters.

Ble kandidat i august

Valgkampen har i hovedsak dreid seg om to saker – økonomi og miljø. Mange brasilianere er misfornøyd med den svake økonomiske veksten og en høy inflasjon.

– Næringslivet har sett seg lei på triksingen med virkemidler og skepsisen til de private fra den sittende regjeringen. Silva står for en mer åpen markedsøkonomi og en reell satsing på å skape en bærekraftig utvikling i Amazonas-regionen, sier Løvold.

Marina Silva tok over som sosialistpartiets presidentkandidat da partileder Eduardo Campos omkom i en flystyrt i august. Ved forrige valg stilte hun for det grønne partiet og fikk 20 millioner stemmer.

– Hun er en helt spesiell person og en atypisk politiker, veldig moralsk og konsistent i de tingene hun tror på, sier Løvold, som har møtt presidentkandidaten flere ganger.

Gammel konflikt

Marina Silva og Dilma Rousseff har en felles fortid fra landets arbeiderbevegelse og satt sammen i regjeringen til tidligere president Lula mellom 2003 og 2008.

Silva trakk seg fra stillingen som miljøvernminister da hun kom på kant med partiet, blant annet på grunn av godkjenningen av store hydroelektriske anlegg i Amazonas. Rousseff var en av ministrene som kjempet anlegget igjennom.

Nå kan hun gi den sittende presidenten en takk for sist ved å beseire henne i valget.

Dersom ingen av kandidatene får mer enn halvparten av stemmene i første omgang, vil de to kandidatene med flest stemmer komme til den andre runden av presidentvalget 26. oktober.

– Det blir veldig spennende. Vi er mange som håper at det blir en mer jevnbyrdig andre valgomgang, sier Løvold, som viser til at begge kandidatene da vil få like mye tv-tid.

Publisert: