Kutter renten til 1,75 prosent

Norges Bank reduserer renten mer enn de fleste ventet.

KRAFTIG RENTEKUTT: Norges Bank, her ved visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad, kutter renten til 1,75 prosent. Her er Qvigstad avbildet under pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet onsdag ettermiddag.
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Norges Bank kutter sin styringsrente for første gang på mer enn to år:

Renten reduseres med 0,5 prosentpoeng, opplyser sentralbanken etter onsdagens rentemøte. Dermed justeres renten ned fra dagens nivå på 2,25 prosent til 1,75 prosent.

- Vi vurderte å kutte renten med 0,25 prosentpoeng nå, og deretter redusere renten tilsvarende i mars. Vi ønsket imidlertid å være «føre var», og derfor kuttet vi 0,5 prosentpoeng nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad til E24.

Han peker på at uroen i finansmarkedene har tiltatt, og at Norges Bank nå venter en klart svakere utvikling ute, særlig i euroområdet.

For å dempe virkningene for norsk økonomi settes styringsrenten derfor ned.

- For å gardere mot et tilbakeslag i økonomien og enda lavere prisvekst, mener vi det er riktig å redusere styringsrenten nå, sier visesentralbanksjefen.

Overraskende mye

- Dette var et overraskende stort kutt, av en størrelse som skal være reservert for de store anledninger, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til E24.

Han gir Norges Bank rett i at situasjonen internasjonalt har forverret seg siden forrige rentemøte. Norsk økonomi holder seg imidlertid fortsatt godt, påpeker han.

- Det er lite i Norges innenlandsøkonomi som taler for et kutt av denne størrelsen nå.

På pressekonferansen i Norges Bank forklarer Qvigstad at selv om aktiviteten i norsk økonomi fortsatt holder seg oppe, tyder ulike indikatorer på lavere vekst framover.

- Det er stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen de nærmeste månedene. Gjeldssituasjonen i euroområdet har ført til betydelige problemer i det europeiske banksystemet og i penge- og kredittmarkedene. Markedsfinansieringen er blitt dyrere og mindre tilgjengelig også for norske banker, sier Qvigstad.

Mer enn ventet

Sjeføkonom Stein Bruun er ikke alene om å være overrasket over onsdagens rentereduksjon.

Av 17 økonomer som deltok i en Bloomberg-undersøkelse ventet fem uendret rente og 10 ventet et kutt på «en kvarting» (0,25 prosentpoeng).

Bare to deltakere i undersøkelsen så for seg et kutt på 0,5 prosentpoeng, som skulle vise seg å bli realiteten.

- Ikke veldig overraskende

- IKKE VELDIG OVERRASKENDE: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB er ikke veldig overrasket over det kraftige rentekuttet, selv om han selv helte mot et kutt på 0,25 prosentpoeng i forkant.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB var blant økonomene som holdt en knapp på at renten ville bli kuttet med 0,25 prosentpoeng denne gangen.

- Vi er likevel ikke veldig overrasket over at renten blir kuttet mer, vi så dette som en åpenbar mulighet, sier Aamdal til E24.

Han peker på at det i markedet var priset inn forventninger om et kutt på noe mellom 0,25 og 0,5 prosentpoeng.

- Derfor bør dette føre til at pengemarkedsrenten avtar noe, sier seniorøkonomen.

Les også:

  • - Norges Banks storkutt stopper rentehopp fra bankene
  • Kronen faller i verdi etter rentekutt
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kutter renten kraftig

  2. Mener Norges Bank kutter for kraftig

  3. - Hindrer nye rentehopppå boliglånet ditt

  4. Venter rekordlav styringsrente i mars

  5. Venter uendret rente av Draghi