Kutter renten til 1,75 prosent

Norges Bank reduserer renten mer enn de fleste ventet.

KRAFTIG RENTEKUTT: Norges Bank, her ved visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad, kutter renten til 1,75 prosent. Her er Qvigstad avbildet under pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet onsdag ettermiddag.

Håkon Mosvold Larsen
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Norges Bank kutter sin styringsrente for første gang på mer enn to år:

Renten reduseres med 0,5 prosentpoeng, opplyser sentralbanken etter onsdagens rentemøte. Dermed justeres renten ned fra dagens nivå på 2,25 prosent til 1,75 prosent.

- Vi vurderte å kutte renten med 0,25 prosentpoeng nå, og deretter redusere renten tilsvarende i mars. Vi ønsket imidlertid å være «føre var», og derfor kuttet vi 0,5 prosentpoeng nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad til E24.

Han peker på at uroen i finansmarkedene har tiltatt, og at Norges Bank nå venter en klart svakere utvikling ute, særlig i euroområdet.

For å dempe virkningene for norsk økonomi settes styringsrenten derfor ned.

- For å gardere mot et tilbakeslag i økonomien og enda lavere prisvekst, mener vi det er riktig å redusere styringsrenten nå, sier visesentralbanksjefen.

Overraskende mye

- Dette var et overraskende stort kutt, av en størrelse som skal være reservert for de store anledninger, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til E24.

Han gir Norges Bank rett i at situasjonen internasjonalt har forverret seg siden forrige rentemøte. Norsk økonomi holder seg imidlertid fortsatt godt, påpeker han.

- Det er lite i Norges innenlandsøkonomi som taler for et kutt av denne størrelsen nå.

På pressekonferansen i Norges Bank forklarer Qvigstad at selv om aktiviteten i norsk økonomi fortsatt holder seg oppe, tyder ulike indikatorer på lavere vekst framover.

- Det er stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen de nærmeste månedene. Gjeldssituasjonen i euroområdet har ført til betydelige problemer i det europeiske banksystemet og i penge- og kredittmarkedene. Markedsfinansieringen er blitt dyrere og mindre tilgjengelig også for norske banker, sier Qvigstad.

Mer enn ventet

Sjeføkonom Stein Bruun er ikke alene om å være overrasket over onsdagens rentereduksjon.

Av 17 økonomer som deltok i en Bloomberg-undersøkelse ventet fem uendret rente og 10 ventet et kutt på «en kvarting» (0,25 prosentpoeng).

Bare to deltakere i undersøkelsen så for seg et kutt på 0,5 prosentpoeng, som skulle vise seg å bli realiteten.

- Ikke veldig overraskende

- IKKE VELDIG OVERRASKENDE: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB er ikke veldig overrasket over det kraftige rentekuttet, selv om han selv helte mot et kutt på 0,25 prosentpoeng i forkant.

Tore Meek

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB var blant økonomene som holdt en knapp på at renten ville bli kuttet med 0,25 prosentpoeng denne gangen.

- Vi er likevel ikke veldig overrasket over at renten blir kuttet mer, vi så dette som en åpenbar mulighet, sier Aamdal til E24.

Han peker på at det i markedet var priset inn forventninger om et kutt på noe mellom 0,25 og 0,5 prosentpoeng.

- Derfor bør dette føre til at pengemarkedsrenten avtar noe, sier seniorøkonomen.

Les også:

  • - Norges Banks storkutt stopper rentehopp fra bankene
  • Kronen faller i verdi etter rentekutt
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Holder renten i ro

  2. Kutter renten kraftig

  3. Norges Bank: Var uaktueltå kutte renten nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Kutter renten til 1,5 prosent

  6. Mener Norges Bank kutter for kraftig