Obama grep ordet på supertirsdag

USAs president Barack Obama beskyldte tirsdag sine rivaler for krigshissing da han holdt sin første offisielle pressekonferanse på lang tid. Samme dag gikk Republikanerne gikk til valgurnene i ti delstater.

SUPERTIRSDAG: USAs president Barack Obama holdt tirsdag sin første offisielle pressekonferanse i Det hvite hus på fem måneder.
Publisert: Publisert:

Den såkalte supertirsdagen er en avgjørende begivenhet i Republikanernes nominasjonskamp. Men at Barack Obama la sin pressekonferanse til akkurat denne dagen, ja, det var bare en tilfeldighet, fastholdt presidentens medarbeidere i Det hvite hus.

De avviste alle anklager om at presidentens pressekonferanse egentlig var et forsøk på å stjele rampelyset fra de republikanske kamphanene.

Obama lot imidlertid ikke sjansen gå fra seg til å markere avstand til sine rivaler. Han mener flere av dem «slår på krigstrommene».

– Hvis de mener det er på tide å starte en krig, bør de si det og forklare for det amerikanske folk hvorfor de vil gjøre det, og hvilke konsekvenser det vil få. Resten er bare tomsnakk, sa Obama.

Foretrekker diplomati

I møtet med pressen gjentok Obama sitt budskap om at han ikke vil tillate at Iran skaffer seg atomvåpen, men at det fortsatt er tid til å la diplomati og sanksjoner virke.

USA og EU har vedtatt sanksjoner som biter, og Iran er mer isolert enn noensinne før, fastslo Obama.

– De forstår nå at verdenssamfunnet mener alvor, forsikret han.

De som likevel presser på for bruk av militærmakt, er mer opptatt av politisk retorikk enn av å løse et vanskelig problem, hevdet Obama.

– Når jeg ser hvor nonchalant noen av disse menneskene snakker om krig, påminnes jeg om kostnadene ved krig. Jeg påminnes om avgjørelsene som jeg må ta når jeg sender våre unge menn og kvinner ut i strid, og om følgene det har for deres liv, for vår nasjonale sikkerhet og for vår økonomi, sa Obama.

Det er en stor pris å betale ved bruk av militærmakt, understreket han.

– Det er ingenting nonchalant ved dette. Det er ingen lek.

Krever oppstramming

I den republikanske nominasjonskampen har Mitt Romney, tidligere guvernør i delstaten Massachusetts, et stadig sikrere grep om favorittstempelet. Han hevder Obama har vært for ettergivende overfor land som Iran og Syria.

– Bøller og tyranner vil ikke respektere annet enn vår makt og vår vilje til å bruke den, sier han.

Romney forsikrer om at han selv som president ikke vil tillate at Iran skaffer seg atomvåpen, ei heller evnen til å produsere atomvåpen.

– Jeg vil være villig til å bruke diplomati, men jeg være like villig til å bruke militærmakt, sier han.

Rick Santorum, som er nummer to i nominasjonskampen, fastslår på sin side at Iran må få et ultimatum.

– Vi må si til Irans regjering: «Tida er ute. Dere må stoppe atomproduksjonen nå», sier Santorum.

Vil ikke angripe Syria

Ifølge Obama er det lett for rivalene å kritisere presidenten. De er jo ikke selv øverstkommanderende med ansvar for menneskers liv, påpeker han.

– Noen ganger er det nødvendig å bruke militærmakt. Men det er en pris å betale, sa presidenten da han møtte pressen i Det hvite hus.

Ifølge Obama er det ikke formålstjenlig med en militær intervensjon i Syria.

– Det som skjer i Syria, er hjerteskjærende, sa han.

– Og til slutt vil denne diktatoren falle, akkurat som andre diktatorer har falt. Men alle disse problemene kan ikke løses ved at vi sender ut våre styrker.

Publisert: