Nordmenn hjelper greske barn i nød

Foreldrene deres har ikke råd til å forsørge dem selv. Nå trår nordmenn i Athen til for å hjelpe greske barn i nød.

FÅR HJELP: Nordmenn gir penger til barnehagen, skolen, dagsenteret og helseklinikken Kivotos tou Kosmou i en av de verst rammede delene av Hellas. Her får barn mat og omsorg.

Thomas Grabka
Publisert:,

ATHEN (VG) Ungene sitter rundt langbordet og tegner. De er rene og pene i tøyet, smiler fra øre til øre - og skriker og skråler som småbarn flest.

Men dét er ingen selvfølge i et Hellas på randen av økonomisk og sosial kollaps.

Vi befinner oss i den belastede Athen-bydelen Kolonos - kjent for fattigdom, kriminalitet og rusmisbruk.

SPESIAL: E24s gjeldskart

Barna som sitter her har foreldre som ikke klarer å ta seg av dem selv. Men i trygge omgivelser hos organisasjonen Kivotos tou Kosmou - Verdens Ark - får de vanskeligstilte familiene hjelp.

- Behovet er sterkt økende, forklarer presten Antonios Papanikolaou, som stiftet organisasjonen i 1998.

Enslige forsørgere

I en stor sal med små pulter og stoler er det plass til opptil 100 barn som får leksehjelp om ettermiddagene. I toppetasjen er det musikkrom og sal for andakt. I et klasserom for ungdomsskole- og videregåendeelever gis det ekstraundervisning om ettermiddagen for å forberede ungdommene til eksamener, slik at de skal få samme mulighet som andre greske ungdommer til å kjempe om plassene i høyere utdanning. I spisesalen serveres det varm mat - tre bordsetninger om dagen for å få plass til alle.

Opprinnelig tok fader Antonios initiativ til å hjelpe et knippe unggutter som var alene i verden. Nå får 300 barn og unge bistand i å takle hverdagen her, fra tidlig om morgenen til sent om kvelden. Felles for brukerne er at de er barn av enslige forsørgere.

Gjør inntrykk

Audny Hegstad Diamantis, som har bodd 25 år i Hellas, synes det er fryktelig å se hvordan svært mange grekere kjemper under fattigdomsgrensen.

Arbeidsledigheten øker dramatisk, samtidig som tallet på hjemløse og familier som ikke har råd til strøm, fyring eller mat stiger uke for uke.

- Mange Hellas-venner, nordmenn som har bodd i Hellas tidligere, og grekere i Norge har tatt kontakt med meg og andre fastboende nordmenn i Hellas og spurt om vi kan anbefale en pålitelig lokal organisasjon som man kan støtte økonomisk i krisen, sier Diamantis, som selv var med på å opprette Den norske forening i Athen i 1994.

I KØ: Også andre steder i Hellas er det mange som trenger hjelp. Bildet er fra en matstasjon ved en gresk-ortodoks kirke i Athen.

Thomas Grabka

I letingen etter en organisasjon eller et hjelpeprosjekt hun kunne anbefale, sporet hun opp Arken. Innsamlingen har nå vært i gang i et par uker via en egen konto.

- Vi er særlig opptatt av donasjonene skal komme vanskeligstilte barn og familier direkte til gode. Det er også historiene om fortvilte greske foreldre som ikke lenger er i stand til å forsørge sine egne barn som har gjort mest inntrykk på folk flest i Norge, sier Diamantis.

Vil gi omsorg

Arbeidet her hos Arken baserer seg i stor grad på nettopp donasjoner og frivillig arbeid.

- De prioriterer å hjelpe fattige eneforsørgere og deres barn der de er, slik at barna kan bli boende hjemme hos mor eller far og slipper å bli flyttet i institusjon, med mindre det foreligger en rettslig kjennelse mot forsørgeren, poengterer hun.

MORO: Barn ved Kivotos tou Kosmou får både mat og muligheter til å utfolde seg. Her spiller en grupper gutter bordfotball.

Thomas Grabka

Blant de frivillige som jobber her er læreren Sofia Tzavella. Hun underviser i språk og historie uten å ta seg en cent betalt.

- I tillegg til de økonomiske problemene barna opplever, er det mange som ikke føler seg sett og verdsatt i hjemmet. Jeg forsøker å gi dem ikke bare kunnskap, men også omsorg og kjærlighet - uten at jeg kan være noen mor for dem, sier hun til VG.

Ivanova, som forsørger barnebarnet sitt, får ikke skrytt nok av senteret.

Takker nordmennene

- Det finnes ikke jobber her i området, lønningene blir lavere - mens alle prisene blir høyere. Jeg er veldig fornøyd med at vi har dette stedet, understreker hun.

Fader Antonios vet at jobben som gjøres er viktig. Arken er livsverket hans.

- Vi er utrolig takknemlig for de norske bidragene, sier han.

Les også: