Asia-børsene tilbake i grønt: Frykten for globalt børsstup avtar

Verdens børser raste ned på grunn av frykt for handelskrig-eskalering mandag - men da nyheten om at Kina og USAs samtaler skal gå videre, rettet Wall Street seg kraftig opp. Og tirsdag starter Asia i stort sett positivt lende.

TILBAKE TIL BORDET: Kinas statsminister Liu He (til høyre) sammen med USAs finansminister Steven Mnuchin (i midten) og handelsutsending Robert Lighthizer under samtalene i Beijing i forrige uke. Nye samtaler denne uken synes å ha vært i fare, men skal nå gå etter planen - om enn med en mulig noe redusert kinesisk delegasjon.
 • Ine Brunborg
Publisert:

Unntaket er børsene i Seoul og Tokyo, som hadde stengt på grunn av helligdag mandag, og dermed ikke var med på den solide børsnedturen i Asia i går.

De to åpner markant ned tirsdag morgen - men de øvrige viktige indeksene snur tilbalke i grønt.

Mnuchin: Kina med omkamper

Det er handelsforholdet mellom Kina og USA som igjen ble fokus for investorer verden over, etter at USAs president overrumplet mange ved at han søndag kveld varslet ytterligere toller på kinesiske varer, som etter planen skal tre i kraft førstkommende fredag.

USAs finansminister Steven Mnuchin bekreftet tolløkningen mandag kveld, og sa at årsaken er at Kina den siste uken har forsøkt å reforhandle punkter som har vært ferdigforhandlet, ifølge Dow Jones Newswires.

Les også

Telenors Asia-fusjon kan gi nok et ekstra pengedryss for Telenor-aksjonærene

Det ble spekulert i at Kina ville trekke seg fra de bebudede handelssamtalene denne uken, men i går kveld kom nyheten om at handelssamtalene torsdag og fredag denne uken allikevel går som planlagt - og med det puster investorer både i USA og i Asia ut.

I tillegg til Asia var europeiske børser, deriblant Oslo Børs, betydelig ned mandag - og et globalt børsfall så ut til å være i emning.

I Kina er både Hang Seng og Shanghai-børsen altså tilbake i positivt terreng i morgentimenem, etter å ha falt tungt dagen før.

Slik er bildet tirsdag morgen:

 • Hang Seng i Hongkong opp 0,32 prosent
 • Shanghai Composite opp 0,40 prosent
 • Nikkei i Japan ned 0,77 prosent
 • Kospi i Seoul ned 0,90 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,78 prosent
Les også

Børsene i Asia faller kraftig etter tolltrussel

Kina kommer, men med færre

Det har vært knyttet stor usikkerhet til hvordan samtalene ville bli påvirket av president Donald Trumps twittermeldinger søndag, der han truet med å heve tollen.

Trump skrev i en serie Twitter-meldinger at han mente handelssamtalene gikk for sakte, og at han ville heve tollen på amerikanske varer verdt 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent.

En kilde med kjennskap til handelssamtalene sier til CNBC at den kinesiske delegasjonen blir mindre enn det som i utgangspunktet var planen på bakgrunn av hendelsene det siste døgnet.

Foreløpig er det uklart hvorvidt visestatsminister Liu He vil være en del av denne mindre delegasjonen, i hvert fall på forhandlingenes åpningssesjon.

– Det blir et mindre følge enn ventet. Det skulle være over 100 personer. Det at de fatisk kommer er viktig, sier UBS-direktør Art Cashin til CNBC.

Også oljeprisene falt i går, mye grunnet frykten for global handel. I dag retter Brent seg opp.

Nordsjøoljen stiger noe, i skrivende stund opp 0,2 prosent for dagen til 71,07 dollar fatet. Samtidig er WTI-oljen ned 0,53 prosent for dagen til 62,16 dollar fatet.

Les også

IMF er bekymret for høy gjeld og overprisede boliger i Norge

Les også

USA og Kina går inn i siste fase av handelssamtalene. Eller...?

Les også

Børsene i Asia faller kraftig etter tolltrussel

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Handelskonflikten fortsetter å presse Asia-børsene nedover

 2. Wall Street hentet inn mye av det tapte etter nytt handelshåp

 3. Ingen umiddelbar panikk på Asia-børsene tross tollhopp

 4. USAs tolløkning på kinesiske varer har trådt i kraft

 5. Nervøst på Asia-børser før handelssamtalene