BARACK OBAMA: Obamas jobb nummer èn: Takle arbeidsløshet

Kampen mot arbeidsledighet blir hovedtema når USAs president skal holde den årlige talen om rikets tilstand.

Lørdag sendte Obama ut en liten smakebit på hva som blir hovedtema i State of the Union-talen. Ikke overraskende er det utfordringene i arbeidsmarkedet som opptar presidenten i verdens største økonomi.

J. Scott Applewhite
Publisert:,

Meningsmålingene er på vei tilbake etter et tøft år for president Barack Obama.

Førstkommende tirsdag skal presidenten til Kongressen for å avholde den årlige talen om rikets tilstand, "State of the Union".

Da kan han gi en pekepinn på hvordan han vil legge opp løpet videre, i det han er halvveis i sin første president-periode.

Høy arbeidsledighet Lørdag sendte Obama ut en liten smakebit på hva som blir hovedtema. Ikke overraskende er det utfordringene i arbeidsmarkedet som opptar presidenten i verdens største økonomi.

- Min hovedprioritering nummer èn er å sørge for at vi er konkurransedyktige, at vi skaper vekst, og at vi skaper jobber, ikke bare nå, men inn i fremtiden, sier han i en video som er sendt til medlemmer i grasrotbevegelsen Organizing for America, ifølge Reuters.

8,4 millioner jobber forsvant I løpet av den 18 måneder lange resesjonen som varte frem til juni 2009 forsvant 8,4 millioner amerikanske arbeidsplasser.

- Selv om det skapes 200.000 nye jobber i måneden, vil det ta 12 år før man har tatt igjen etterslepet etter finanskrisen. Amerikanerne trenger et sted mellom 12 og 15 millioner nye jobber, fortalte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til E24 i begynnelsen av desember.

Les også: - USA-comeback kan ta 12 år

Hårfin balanse Arbeidsledigheten i USA var i forrige måned på 9,4 prosent, og i tillegg må presidenten håndtere enorme underskudd på statsbudsjettet og en voksende gjeld.

Obama sa lørdag at underskudd og gjeld må håndteres på en "ansvarlig" måte, og erkjenner den store utfordringen med å redusere det offentlige forbruket uten at dette undergraver den økonomiske veksten.

- Vi står overfor utfordringer - men så lenge vi står sammen, republikanere, demokrater og uavhengige – så lenge vi fokuserer på det som binder oss sammen som mennesker, og er villige til å finne felles grunn, skal vi greie dette, sier presidenten.

Økonomi Det hvite hus skal legge frem sin årlige budsjettplan om to uker, og de har understreket nødvendigheten av å gjøre målrettede valg for å beskytte prioriteringer som utdanning, investeringer i infrastruktur og innovasjon.

Fredag ble GEs konsernsjef Jeffrey Immelt pekt ut til å lede president Barack Obamas uavhengige gruppe med rådgivere i økonomiske spørsmål.

Immelt erstatter tidligere sentralbanksjef Paul Volcker, som leder for gruppen.

Gruppen bærer navnet "President’s Council on Jobs and Competitiveness", og skal etter planen koble fagforeninger og forretningsfolk, og fungere en katalysator mellom partene.

LES OGSÅ: