OLE ROBERT REITAN SLÅR TILBAKE: Rema 1000-sjefen: - Har fortjent pengene

Rema-sjef Ole Robert Reitan slår kraftig tilbake mot kritikken de får for grådighet og sier de har fortjent pengene de tjener.

LIKER IKKE KRITIKKEN: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.

TORE KRSTIANSEN/VG
  • Bjørn Haugan
Publisert:,

- Jeg er stolt av de resultatene vi skaper og jeg mener vi fortjener dem, fordi vi gjør det så bra i en bransje hvor konkurransen er så knallhard. Når Statoil eller andre tjener store penger, er det helt greit, men når et privat selskap gjør det godt, da er det et problem. Jeg synes det er en betenkelig holdning i Norge, som vi rammes av, sier Reitan etter at Matmaktutvalget onsdag la frem sin rapport.

Les også: Slik presses prisene opp

- Jeg er stolt

- Poenget er at tilnærmet alle pengene vi tjener, går til å videreutvikle Rema og de andre selskapene, for både å trygge de arbeidsplassene vi har og å skape enda flere arbeidsplasser. Det må jeg si at jeg er stolt av at vi har lykkes og da blir jeg sint når det kommer påstander om at vi misbruker vår makt mot forbrukeren, sier Reitan engasjert.

Utvalget konkluderer med at de fire store matkjedene Rema, Norgesgruppen, Ica og Coop har fått for stor makt over prissettingen og at den bør begrenses.

- Utvalget babler i vei på side etter side, men når de gjelder konklusjonene synes jeg de er balanserte og berettigede. Forslagene til tiltak er til å leve med, sier Reitan.

Les også: Slik vil de frata kjedene makt

- Greit med ombud

Det fremste tiltaket er en ny lov som skal gi mer åpenhet om bonusordninger og annet som i liten grad offentligheten får innsyn i.

- Om det kommer en ny lov og et ombud som skal passe på oss, er helt greit. På Reitans steintavle står det at vi skal drive redelig. Og det gjør vi. Utvalget har ikke funnet en eneste ulovlighet og hvert eneste år har vi full åpenhet overfor Konkurransetilsynet. De får se det de vil, og jeg kan ikke se at et ombud skal gjøre noe forskjell.

Han reagerer kraftig på synsing i etterkant av utvalgsfremleggelsen.

Les også Frithjof Jacobsens kommentar: Bikkjeslagsmål rundt matfatet

- Ikke maktmisbruk

Leder Terje Aasland (Ap) i nærings- og handelskomiteen på Stortinget sa til NTB i «det som er avdekket gjennom utvalgets arbeid, tyder på misbruk av makt på bekostning av norske forbrukere, råvareprodusenter og leverandører, sier han.

- Snarere tvert om; det er ikke avdekket noe misbruk av makt. At vi har makt, er det liten tvil om, men den bruker vi knallhardt for å få presse prisene til leverandørene på vegne av forbrukerne. Jeg har skinnende god samvittighet.

Følg E24 på Facebook

Reitan-familieformue er i følge Kapitals liste 19 milliarder kroner, mens Johansson-familien som er hovedeier i Norgesgruppen, er god for 20 milliarder.

De er bare slått av Olav Thon og John Fredriksen.

Forklaringsproblem

- Dere har et forklaringsproblem overfor det norske folk når deres familier er blant de rikeste i landet, med store milliardformuer?

- Ja, jeg ser det, men folk må skjønne at det skyldes volumene i bransjen og ikke at vi tar for mye betalt for varene. Våre marginer i 2010 vår tre prosent og det er lite sammenliknet med svært mange andre bransjer. Det betyr at vi går med tap med tre prosent lavere inntjening. Men når det omsettes dagligvarer i Norge for 140 milliarder kroner, er det klart at tre prosent gir mye penger, i hvert fall over tid, sier Reitan.

Han sier helheten i liten grad kommer frem.

– Jeg synes det er svært betenkelig når norsk matmakt endelig skal på dagsordenen, at importvernet og monopolsituasjonen blant annet på meierisiden, ikke er en del av utredningen. Det er viktigste årsak til at prisen i Danmark er 30-40 prosent billigere enn i Norge, fordi de der bader i produkter, mens vi har høye tollmurer som hindrer at vi får importere varer til lavere pris.

Les mer om matkjedeutvalget:

Les flere saker på E24

Følg E24 på Facebook

Flere artikler

  1. - Vi taper 400 millioner på rødt kjøtt

  2. Råtten matbransje

  3. Anklages for prissamarbeid

  4. Annonsørinnhold

  5. Får fortsette matpriskrig med tap

  6. Varehandelsekspert: – Vi går inn i 2020 med stor usikkerhet