Frykter handelskrig mellom EU og Kina

Handelsforholdet mellom EU og Kina har en kald vinter i vente.

BETENT: EUs kommisær for handel, Karel De Gucht, mener Kinas dumping av priser og restriksjoner på eksport skaper urettferdig konkurranse med EU.
Publisert: Publisert:

Handelen mellom Kina og EU har doblet seg siden 2003, og økte til 428 milliarder euro i 2011.

Derfor står mye på spill når temperaturen i handelsforholdet mellom Kina og EU synker i takt med eskalerende konflikter, melder Reuters.

Les også: IMF-topp: - Det neste halvåret er kritisk

- Urettferdig kinesisk konkurranse

Brussel anklager Beijing for å dumpe prisene på solcellepaneler i Europa. Konflikten er bare toppen av isfjellet i det betente forholdet mellom stormaktene som kan ende i en handelskrig.

Tvistene gjelder alt fra metallrør til Kinas restriksjoner på eksport av sjeldne jordmetaller.

- Den europeiske union vil ikke nøle med å beskytte sine bransjer mot kinesisk konkurrranse som vi anser urettferdig, sier EUs handelsjef Karel De Gucht til Reuters.

Samtidig prøver EU å bevise at kinesiske telecomselskaper som Huawei Technologies og ZTE mottar ulovlige subsidier.

- Vi kommer ikke til å stå å se på dette, men er ikke interessert i en opptrappende konflikt, sa han fra sitt kontor i EU-kommisjonen.

Les også: Økonomer betviler offisielle veksttall fra Kina

Verdensøkonomien på spill

En eventuell handelskrig i nedgangstider er nærmest å flørte med fanden. Europa lider under økende arbeidsledighet og Kinas tidligere eksplosive vekst har stagnert.

- Det betyr ikke at Kina plutselig er en enkel partner, men de innser at de må engasjere seg, sier de Gucht.

Han håper den gjensidige interessen i å unngå en ødeleggende handelskrig holder konflikten innenfor rimelighetens grenser.

- Du kan jo forestille deg - en eksplosiv eskalering i problemene mellom Kina og Europa - begge parter innser at det vil være en svært dårlig ting for hele verdensøkonomien, uttaler han til Reuters.

Kjemper om kakestykkene

Imdlertid ser han Kinas finansielle insentiv for å konkurrere med Europa i produksjonen av avenserte produkter.

- Kina står overfor en enorm utfordring. Hvordan få en større bit av kaken, for å ta neste skritt i den økonomiske utviklingen, slik Japan, Taiwan, Sør-Korea, Singapore og Hong Kong allerede har gjort, forteller han.

Usannsynlig med frihandelsavtale

Europeiske investorer i Kina hindres av konkurransesvekkende regelverk når de skal investere i kinesiske bedrifter.

Blant annet er det en regel som krever at europeerne må dele sin kunnskap med kinesiske bedrifter for å etablere seg.

EU forsøker å få i stand en frihandelsavtale med Kina som fastsetter felles regler for selskapers ekspansjon i begge regionene.

- Det er av førsteklasses interesse for oss. Og jeg tror kineserne er klar for å sette disse følsomme temaene på dagsorden, sier de Gucht.

Flere eksperter anser inngåelse av en slik pakt som usannsynlig i overskuelig fremtid. Kina demonstrerte senest under øykrigen med Japan at de er villig til å ta i bruk drastiske tiltak før de går til forhandlingsbordet.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no