Snur om formuesskatt

Fremskrittspartiet går likevel ikke inn for å fjerne formuesskatten etter at grasrota i partiet protesterte.

MINDRE VIKTIG: Frps nestleder Per Sandberg og partileder Siv Jensen har det litt mindre travelt med å fjerne formuesskatten etter at grasrota i partiet har protestert.
Publisert:

For under en måned siden la Frp fram sitt partiprogram, med fjerning av formuesskatten som det viktigste punktet. Også Høyre har sagt at de vil fjerne formuesskatten.

Men Fremskrittspartiet har bestemt seg for å droppe fjerning av eiendomsskatt etter tydelige tilbakemeldinger fra grasrota i partiet, skriver Dagsavisen.

- Partiet er ikke enig med programkomiteen om at formuesskatten står øverst på lista over skatter og avgifter vi skal fjerne, sier nestleder Per Sandberg til avisen.

Skulle bort

Det var opprinnelig programkomité i Fremskrittspartiet som i sitt forslag til nytt partiprogram slo fast at Frp ønsket å fjerne både formuesskatten og arveavgiften i løpet av neste stortingsperiode.

– Det må vi greie på fire år, sa Per Sandberg da programkomiteen la frem sitt forslag.

Les mer: Frp og Høyre vil fjerne formuesskatt og arveavgift

Inntektstapet for den norske stat vil være 16-17 milliarder kroner ved bortfall av formuesskatt og arveavgift.

690.000 nordmenn betaler formuesskatt i dag, en skatt Høyre ønsker å fjerne i løpet av fire år. Det samme gjelder arveavgiften.

Kan spare store summer

E24 har denne høsten skrevet flere artikler om formuesskatten. Årets ligningstall viser for eksempel at 32 norske milliardærer ville spart 914 millioner kroner i 2011 hvis formuesskatten var fjernet.

Les hele saken: Uten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette

Høyre-leder Erna Solberg brukte tidligere i høst den tradisjonsrike slakterbutikken A. Idsøe i Stavanger som et eksempel på en bedrift som rammes hardt av formuesskatten.

I statsministerduellen på NRK med Jens Stoltenberg angrep Solberg ved å fortelle om Idsøe, som i 2009 gikk med 600 000 i underskudd.

- De måtte ta ut 170. 000 av sin bedrift for å betale formuesskatten til Jens Stoltenberg. Tror du ikke at dette skader bedriften, sa Solberg.

Høyre-lederen kom med et lignende poeng da hun besøkte til Rush Maskinering på Jørpeland i Rogaland.

Dårlige eksempler

VG og E24 har sjekket regnskapene og ligningene til bedriftseierne Høyre bruker i sin argumentasjon mot formuesskatt, viser at:

  • Bedriftene har gått med overskudd i enten to eller tre år av de tre siste årene.
  • Bedriftene har også enten økt eller hatt samme antall ansatte siden 2009.
  • Eierne oppgir heller ikke til VG at de har måttet ta opp lån for å betale formuesskatten.

Les mer: Ernas skattekritikk basert på utdaterte eksempel

Arbeiderpartiet finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, mener Frps helomvending skyldes at partiet nå ser at fjerning av formuesskatten er en dårlig valgkampsak.

- Partiet har innsett at det ikke finnes alternativer, dersom du skal sørge for at de som eier mest fortsatt skal betale skatt, sier Marthinsen til Dagsavisen.

Les mer om formuesskatten:

Publisert:
Gå til e24.no