Nordmenn trygdesvindlet for over 200 millioner i fjor

Nav har anmeldt 1199 personer for trygdesvindel i 2012, og beløpet har aldri vært høyere.

PRIORITERING: Nav har i 2012 prioritert å ta de større sakene. Det har ført til rekordhøye svindelbeløp.
  • Øyvind Lillestrøm Knudsen
Publisert: Publisert:

Totalt dreier det seg om 211 millioner kroner, skriver Nav i en pressemelding.

- Det er positivt at vi klarer å avdekke mer, og tallene viser at kontrollarbeidet er viktig. Vi frykter også store mørketall, og derfor er vi glad for at departementet har satt i gang flere undersøkelser om dette, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Større saker

Den største andelen av sakene dreier seg om dagpengesvindel. 722 personer er anmeldt for å svindlet til seg 93 millioner kroner i 2012. Det er en oppgang på 14 millioner fra 2011, og det høyeste beløpet Nav har avdekket noen gang.

De største enkeltsakene dreier seg om svindel av uførepensjon. 49 personer er anmeldt for å ha svindlet til seg 24 millioner kroner, noe som summerer seg til rundt en halv million per sak i snitt.

Nav trekker frem en sak mot en person fra Telemark, som er anmeldt for svindel på hele 2,4 millioner kroner etter mistanke om svart arbeid ved siden av uførepensjonen.

Rekordsvindel

142 av anmeldelsene går på svindel av sykepenger. Dette er også ny rekord, og anmeldelsene beløper seg til 30 millioner kroner.

Sakene dreier seg om personer mistenkt for å ha oppgitt for høy inntekt, arbeidet svart mens de mottok sykepenge, eller har begynt i ny jobb mens de fortsatt var sykemeldt.

- Svart arbeid i kombinasjon med trygd er dobbeltsvindel. For det første mottar man ytelser man ikke har krav på, og for det andre jobber man uten å betale skatt. Det er alvorlig for velferdssystemet, sier Lystad i pressemeldingen.

Les også:

  • Arbeidsledigheten holder seg stabil
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Over 1300 tatt for svindel: Rekordhøy trygdesvindel

  2. Svindlet til seg 72 millioner kroner: Her trygdesvindles det mest

  3. Trygdesvindel for 271 millioner i fjor

  4. Nav har anmeldt 855 personerfor trygdesvindel

  5. Slik jobber Nav med å avsløre trygdesvindlerne