Tallskandalen i Sverige

SSB tror ikke på svensk nøkkeltallsblemme i Norge: – Ville ha stoppet tallene

Sveriges svar på SSB har publisert feilaktige ledighetstall og må gjøre nye beregninger av BNP. Det ville trolig ikke skjedd i Norge, mener spesialrådgiver Ann Lisbet Brathaug.

DU MÅ SVARE: I Norge er det lovpålagt å svare når SSB ringer for å gjennomføre arbeidskraftsundersøkelsen (Aku). Det sikrer høy svarprosent, og er blant årsakene til at SSB-rådgiver Ann Lisbet Brathaug ikke tror skandalen som rammet svenske SCB ville skjedd her til lands.

Audun Braastad / NTB scanpix
 • André Haugen
Publisert:,

– Vi har ikke underleverandører, så vi har kontroll med data og hele kjeden, men det betyr ikke at det ikke kan bli feil. Men da vil det være lettere for oss å finne ut hva som eventuelt skjer, sier Ann Lisbet Brathaug til E24.

Hun har tidligere vært seksjonssjef for nasjonalregnskapet i Statistisk sentralbyrå (SSB), og er i dag spesialrådgiver for administrerende direktør Geir Axelsen.

Det har stormet rundt den svenske statistikkmyndigheten SCB etter at de nylig oppdaget avvik i dataene fra underleverandøren, IT- og konsulentselskapet Evry.

Ann Lisbet Brathaug, spesialrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB)

SSB

Det har ført til at de må gjennomgå tallene som har utgjort grunnlaget for arbeidskraftsundersøkelsen (Aku) – altså arbeidsledighetstallene – i Sverige.

Torsdag denne uken skal SCB publisere reviderte ledighetstall for perioden juli 2018 til september 2019. Den reviderte statistikken vil være uten datagrunnlaget fra Evry.

Les også

Svenske statistikkmyndigheter erkjenner feil i ledighetstallene

– Alle kan jo bli litt bekymret og spørre seg om det kan skje hos oss. Men jeg tror vi ville håndtert det på en annen måte i Norge. Jeg er ganske trygg på det, sier Brathaug.

Noe av denne tryggheten kommer altså av at SSB selv gjennomfører telefonintervjuene som utgjør grunnlaget for arbeidsledighetstallene.

Påstander om Evry-juks

I Sverige hadde SCB problemer med å få opp svarprosenten i sine utvalgsundersøkelser, og hyret derfor inn Evry for å gjennomføre halvparten av telefonintervjuene i fjor.

– Det er helt klart at arbeidspresset fra selskapet har stimulert til fusk, sa en ansatt ved Evrys callsenter til Aftonbladet mandag.

Les også

Må regne om BNP etter påstander om Evry-juks

Avisen har snakket med en rekke anonyme ansatte som forteller at høyt arbeidspress og lav lønn kan ha ført til at intervjuer har blitt fabrikkert.

Evry jobber nå med SCB for å finne ut av hva som har gått galt. I mellomtiden trappes samarbeidet mellom de to ned, ifølge SCB.

– Vi har kollektivavtaler for samtlige ansatte i selskapet, dette gjelder også for våre medarbeidere ved callsenteret. Disse påstandene tar vi på største alvor, og har dermed utvidet oppdraget i den eksterne revisjonen til også å omfatte de interne arbeidsforholdene, sa Karin Schreil, leder for Evry Sverige i en melding.

Lovpålagt å svare i Norge

For den norske Aku-undersøkelsen er ikke svarprosent et problem i dag. Frafallet i utvalget har variert mye, men har krympet de siste årene. Fra 2017 til 2018 ble frafallet redusert fra 16 til 14 prosent, opplyser Brathaug.

Hun forklarer at det er lovpålagt å svare når SSB ringer for å gjennomføre arbeidskraftundersøkelsen.

SCB valgte å publisere ledighetstallene, til tross for at de inneholdt feil. Det ga blant annet utslag i valutamarkedet før det ble klart at statistikkmyndigheten hadde oppdaget avvik og ville komme med reviderte tall.

– Hvordan hadde dere opplevd det hvis dere selv oppdaget avvik i tallene uten å vite hva det var?

– Det ville vært ubehagelig. Og personlig ville jeg ha stoppet tallene, og sagt at vi ikke går ut med tall dersom vi vet de er feil. Da må vi rett og slett ta oss tid til å finne ut hva som er galt.

Tviler på dramatisk BNP-effekt

Som en konsekvens av feil i ledighetstallene må nå landets brutto nasjonalprodukt (BNP) regnes om.

– Vi kommer til å forsøke å rette opp så mye vi kan, sa Helena Kaplan, som leder SCBs avdeling for nasjonalregnskapet til Aftonbladet mandag.

Les på E24+

Slik tar vi temperaturen på norsk økonomi

Dermed må altså SCB gå tilbake i tid og revidere de kvartalsvise BNP-tallene. Kaplan sa imidlertid at det ikke ville bli dramatiske endringer, ettersom Aku først og fremst ligger til grunn for utregningen av offentlig ansattes arbeidstid i BNP-utregningen.

– BNP-tallene er relativt robuste. Det kan ha noen konsekvenser inn mot det svenske nasjonalregnskapet, men det er lite. Det skal ikke slå så mye ut, det kan være litt, men det vil ikke bli noen dramatiske konsekvenser for BNP, sier Brathaug.

I etterkant av skandalen i Sverige har SCBs generaldirektør Joakim Stymne blitt kalt inn på teppet av sivilminister Lena Micko.

– Jeg synes det er alvorlig. Statistikk over arbeidsledighet er noe man forutsetter at er rett. Det utgjør et grunnlag for politiske beslutninger og vurderinger, sier Micko til Svenska Dagbladet.

Her kan du lese mer om

 1. Tallskandalen i Sverige
 2. Evry
 3. Statistisk sentralbyrå
 4. Sverige
 5. Arbeidskraftsundersøkelse (Aku)
 6. Arbeidsledighet
 7. BNP
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Avis: SCB kjente til problemer med Evrys data i 2016

 2. Avis: Evry-juks kan ha gitt feil i svenske nøkkeltall

 3. Riksbanken raser etter SCB-skandalen: – En katastrofe

 4. Annonsørinnhold

 5. Svakere vekst enn ventet i norsk økonomi i tredje kvartal

 6. Svakere inflasjon enn ventet i oktober